Räds ej den digitala revolutionen vänner!

Grammofonen uppfanns mot slutet av 1800-talet av en man som uppdaterade Thomas Edisons fonograf. Skillnaden var egentligen att nu var det en roterande platta mot den tidigare ihåliga cylindern. Ljudet uppstår av vibrationer på den snurrande plattan som sedan åker ut i det trattformade röret. Grammofon skivorna ersattes av vinylskivor, magnetband, cd skivor och slutligen nu mp3 och mp4 format.


Leksaker, leksaker och leksaker
skildrar sig i olika åldrar. Precis som när du var barn ville du kanske ha Barbies, dockor och actionfigurer som sedan förändrades till någon annan hobby och slutligen när du är gammal har du en annan pryl som leksak som tillhör din hobby. Som min morfar t ex, han får aldrig nog av att hålla på med båten. Båten är hans leksak precis som vinylen är min.
    Många av de artister jag lyssnar på producerar bara på vinyl. Det var nog därför jag började samla på vinylformatet. Vinylskivor innehåller mer ljud och ger ett mycket bättre ljud än t ex en CD-skiva. Förutsatt att du har en bra vinylspelare, grymma högtalare och att skivan är tryckt på ett bra sätt.


Själva samlarvärdet är idag
otroligt stort på vissa vinylskivor, jag kan inte ge några direkta svar på rak arm såhär exakt vilka som är dyrast. På Tradera är där massvis med vinylskivor som kostar över tusenlappen för att de är ”rare, explicit, bootleg, coloured” och allt vad det nu kan heta. Vissa skivor är till och med otroligt svåra att få tag i idag på annat än på vinyl. Nästan alla gamla proggskivor är omöjliga att få tag på CD. Går det att få dem på CD är det oftast inspelade ifrån vinyl.
    En intressant sak är att CD-skivorna konkurerade ut vinylen under 90-talet. Däremot har vinylen fått ett uppsving under 2008 tack vare ett gäng motstridiga som vägrar inse den digitala revolutionen. Många tycker om att ömt känna sina skivor och vet att musiken faktiskt finns där, den går att ta på.


Det finns däremot
hopp för er gamla vinylsamlare som vägrar inse den digitala revolutionen och vill vårda era skivor ömt. Du kan idag köpa dig en ny vinylspelare med USB-uttag och kopiera över alla dina vinylskivor till mp3-format och spara dem för evigt. Samla de gamla vännerna, på med kaffepannan, fram med kakorna och njut av musiken!


Victor Soldeus



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: