Politik: "En smal balansgång mellan inflytande och relativ anonymitet"



Det är nu lite mer än en vecka sedan vi vände för ett nytt bland inom svensk politik. Valet 2010 var en historisk händelse på många olika sätt. Det är första gången ett vi har en borgerlig stadsminister för andra året i rad.

Av valresultaten kan vi skåda ett mer miljömedvetet Sverige i framtiden då Miljöpartiet fick mer röster än de någonsin tidigare fått. Men den största snackisen angående valet 2010 är självklart att Sverigedemokraternas roll i den framtida svenska riksdagspolitiken.

Dagens svenska bloggpolitik är också något som i alla fall vad jag vet bland ungdomar har diskuterats väldigt mycket, och ofta inte i speciellt positiva ordalag. Egentligen skulle vi ganska enkelt, även om det faktiskt är väldigt likt, kunna likna denna politiska situation med vågen på bilden.

En våg där 349 stycken små delar av en helhet ska placeras någonstans i den tredimensionella politiska rymden. 20 av dessa föll utanför den högra sidan av vågen, ned i Sverigedemokraternas egen röstskål. Personligen tycker jag att blockpolitiken är en konstigt och ganska odemokratiskt sätt att vinna ett val på då det känns som om den ständigt utnyttjas, inte för att kunna samarbeta politiskt, utan för att få majoritet i valet.

Som de blå partierna nu i och för sig ändå misslyckades med. Men tänk efter, det finns väl inget parti som egentligen vill samarbeta med något annat. Alla partier vill ju egentligen stå i egen majoritetsposition där endast deras politik genomförs. Allt annat tillhör bara det ständiga ljug som numera är vardagsmat för våra samtida politiker.

Så vågen på bilden vägde inte över åt det varken det röda eller blå hållet. Inget block fick de efterlängtade 50 % eller 175 mandaten. Visst fick alliansen fler röster än de rödgröna, men eftersom de utomstående Sverigedemokraterna plockade så många röster som de nu gjorde vägde det inte riktigt över till blått. Jag tycker att en sextio år gammal balansvåg i trä är den perfekta metaforen för det som förändrade Sverige den 19 september 2010.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: