Saker som rullar: "På hjul"



En förutsättning för att någonting ska rulla är att det ska vara någorlunda runt, ett hjul helt enkelt och ett hjul finns det i den här spinnrocken ifrån 1600-talet. Den skulle inte kunna rulla hela den men i konstruktionen är det ett hjul som rullar fram.

En spinnrock fungerar på det sättet att när man trampar på pedalen längst ner så snurrar hjulet och man hjälper med händerna till att lägga det som blir en tråd. På just den här väldigt vackra spinnrocken är detaljerna i inget annat än elfenben så jag kan tänka mig att det var fint att spinna på den.

Det finns självklart modernare sätt att göra tyger idag men det var faktiskt en viss Ghandi som sa till sina medmänniskor att innan de kunde börja prata för hans sak skulle de först lära sig att spinna. Förståeligt eftersom att det ligger en hel del tålamod bakom att spinna sina egna kläder, vilket behövdes i kampen om ett land.

Hela vår historia har förbättrats av hjulet, och tänk hur det hade varit utan det. Transporter hade varit uteslutet och många andra konstruktioner, vi hade varit kvar på ett väldigt tidigt stadium av utvecklingen. Som tur är har vi nu hjul lite här och var och det har underlättat för oss alla, inte bara för Ghandi.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: