Konsumtion: Köpa, köpa, köpa!




Dessa tre äggkoppar är något som jag känner igen. Jag har inga sådana, men liknande. Dock fick jag dem inte som gåva av en vän som Ingrid fick (före detta ägare). Stackars Ingrid Alderstrand som fick dessa tre äggkopparna av plast år 1983 av hennes son Roger Alderstrand… Jag kan själv erkänna att när jag var liten så köpte jag kanske inte de presenter som skulle göra mina föräldrar glada utan det jag tyckte var snyggt. Det gjorde nog även Roger som gav bort äggkoppar som liknar äggskal! Presenterna som jag köpte var inte så mycket bättre. Jag minns att jag gav pappa en rosa ljusstake en gång som var gjord av glas. Det var den finaste ljusstaken jag någonsin sett, men nu såhär i efterhand inser jag att rosa var ju min favoritfärg och ljusstaken passade mycket bättre i mitt rum än i resten av lägenheten.

Nog om mitt och Rogers tänkande. Inför Påsken känner nog de flesta nästan samma sak som inför julen; stress över konsumtion! På Påsken, precis som på julen, så ska man äta mycket av allt och då menar jag allt från väldigt mycket godis till ännu mera köttbullar! För att man ska kunna proppa i sig så mycket mat och godis måste man ju även köpa alltihop.

 

Pynt ska köpas, ägg ska målas och påskäggen ska gömmas.

 

Men om man tar bort tanken från oss och att vi ska stressa osv. så är detta "the golden time" för företagen som producerar påskägg, godis mm. De får in en hel del inkomster runt påsken vilket är bra för dem men för miljön då? När företagen måste producera mer så måste de även ha mer råvaror att förbruka! Hur många jular och påskar tror ni att det ska gå innan alla råvaror tar slut? Jag gissar att det inte är så många kvar som det redan varit.

Även då högtiderna påverkar miljön dåligt i många fall så finns det dem som sparar. Min familj köper aldrig nya påskägg, de behåller dem som blivit över från året innan. Eftersom jag har fyra syskon så kommer det ju in väldigt många påskägg som vi sedan kan spara eller ge tillbaka till dem vi fick påskäggen av.

 

I min text så verkar det nästan som om jag hatar högtider för att de tär på miljön, men det är inte sant. Högtider är tider då familj och släkt träffas och har det mysigt, alla äter tills de storknar och skrattar!

Men det jag tror är allra bäst, är när man sitter och äter sitt ägg ur sin hemskt fula äggkopp gjord av plast!

 






Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: