Arkivet: Fotoalbum i alla sin charm

 
 

Fotoalbumen som låg i lådan med Anna Johanssons saker nere i arkivet i Å-huset innehöll bilder från hennes resa till Amerika 1955. Frihetsgudinnan, Vita Huset och Lincolnstatyn vid Lincolnmonumentet är exempel på ikoniska amerikanska platser som Anna besökt och förevigat genom dessa fotografier. Men i det här fotoalbumet finns även bilder på en giraff, en hel del bilar och på majoriteten av fotografierna poserar en eller flera personer. Och på ett av fotografierna är det Anna själv som poserar bredvid en totempåle, där man kan skymta en indianstaty i bakgrunden.

 

Fotografierna som riktigt fångade min uppmärksamhet var dock de från en parad i en storstad. De stora reklamskyltarna på husen i bakgrunden för mina tankar direkt till Times Square, och att Anna besökte New York är redan känt så kanske associerar jag rätt plats med bilderna. Varför det var en parad när Anna Johansson var där har jag ingen aning om, men firanden som amerikanernas älskade 4th of July kommer snabbt till framkanten av mina tankar. Tillsammans med dem tankarna kommer även bilden av en väldigt förbryllad Steve Rogers, också känd som Captain America, som tittar sig omkring på Times Square, för efter att ha i princip sovit i 70 år så har hans älskade New York förändrats en hel del.

 

Det här fotoalbumet får mig även att tänka på något som jag tycker är riktigt synd, nämligen att man åtminstone inte i min umgängeskrets tar sig tiden att sätta ihop fotoalbum längre. Man har sina bilder på datorn och det är det, och en fotobok är en riktigt lyxig och omtänksam present. Men fotoalbum dem ser jag knappt till längre. Att bläddra mellan bilderna, komma på en fiffig bildtext och kanske till och med sätta in ett fyndigt klistermärke det förekommer inte på samma sätt som när jag var liten, och det tycker jag är tråkigt. Men jag hoppas att fotoalbumen likt många andra gamla godingar (polaroidbilder någon?) kan göra en ordentlig comeback inom kort och bli det nya retrofenomenet.


 
 
Här hittar du mer information om Anna Johansson och hennes resa till USA
 
 
 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: