Om jag vore ett djur: elefant

 

Ibland är det inte så kul att vara kvinna. Att behöva vara rädd när du går hem sent på kvällen, att ha större risk för att drabbas av deprission eller att bli utsatt för härskartekniker när du försöker framföra en åsikt. Att kvinnor dessutom tjänar mindre pengar och har svårare att bli befodrade känns ju inte heller så nice.

 

Därför skulle jag vilja leva livet som elefefant om jag vore ett djur. Elefanter lever nämligen i matriarkat. Det är alltså honorna som bestämmer i flocken. Flocken leds av den äldsta honan som tar alla viktiga beslut. Flocken består av ledaren matriarken, hennes systrar, döttrar och dotterdöttrar. Storleken på flocken överstiger sällan mer än 10 individer. Elefanter är extremt sociala och visar mycket omsorg för varandra vid t.ex. sjukdom och skador. Flocken är det viktigaste i elefantens liv.

 

Elefanthanarna däremot lämnar flocken för att leva ensamma eller tillsammans med några få andra hanar när de nått en vuxen ålder. Vid de stora vattenhålen sker stora släktträffar där över hundra elefanter sammlas för att njuta av vattnet.

 

På den kanske något missvisande skolplanschen kan du se tre elefanter, en hona en hane och en unge. Som du nu vet skulle denna familjekombination vara svår att finna i naturen. Planschen är gjord 1920 av Sven Ekblom och har använts i undervisningen på Sigridslunds skola i Flens kommun. 2012 valde kommunen att skänka planschen till Sörmalnds Museum.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: