Prylar jag inte diggar: Hembränt

 

Denna hembränningsapparat av konservburkar och en gul plastbalja från 80-talet beslagtogs vid en husrannsakan utförd av polisen i Eskilstuna. På baljan finns texten ”Vodka bra men hembränt bäst.” Detta diggar jag inte.

 

Om man av någon outgrundlig anledning vill förtära potentiellt livsfarliga ämnen så är det minsta man kan göra att välja de drycker som kontrollerats och godkänts av statliga myndigheter.

 

Allt för många liv går till spillo på grund av alkohol. Att självmant förgifta sig med en hemmagjord blandning av kemikalier är egoistiskt eftersom det inte bara är en själv som tar skada. Det kostar samhället 45 miljarder kronor per år att ta hand om de skador alkoholen medför – och detta är enbart skador som kan mätas i pengar. Det oerhört stora mänskliga lidandet som kommer utav alkohol går givetvis inte att mäta i pengar.

 

Symptomatiskt för den mäskliga situationen är att vi som grupp accepterat dessa skador och kostnader, för att vi inte kan stå emot ruset från kemikalien etanol. Vi har grävt ner oss i en grop som vi antagligen aldrig kommer kunna klättra upp ur. Det minsta vi kan göra för varandra är då att ha den lilla respekten att inte öka riskerna för större kostnader och lidande genom att låta bli att efterfråga hembränt.

 

Hur det än känns i stunden av ruset finns det ingen verklighet där handlingar inte har konsekvenser. När, och om, du vaknar upp är det till samma verklighet du lämnade. Se till att den inte tagit skada medan du var borta.

 

 

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: