En person från förr: Roger Alderstrand

 

Roger Alderstrand är sonen i familjen som samlingen Eskilstunahemmet handlar om. Samlingen består av alla möjliga vardagliga föremål från mitten av 1900-talet och framåt. På Sörmlands Museums hemsida finns Rogers tankar och minnen nedtecknade tillsammans med bilder på en del av de över 800(!) föremålen i samlingen.

 

Roger förtäljer där en historia om livet i en vanlig familj i Eskilstuna. Den känns oerhört personlig men är ändå objektivt berättad. Det är ingen romantiserande bild av tillvaron eller en övernostalgisk tillbakablick på en bättre tid. Det är en sann historia, varken mer eller mindre, som i all sin vardaglighet och korthet ändå träffar mig rakt i hjärtat.

 

Jag dras med i Rogers liv. Allt från hans föräldrars möte genom sin sjukdom TBC på en sommarkurs anordnad av ”De lungsjukas riksförbund” på 40-talet, till hans egen födelse i början på 50-talet, ända till att han som första person ur sin arbetarklassfamilj började studera på universitet på 70-talet.

 

De små ögonblickbilderna och de korta men livfulla anekdoterna tar med mig på en resa genom flera decennier i mitten av förra århundradet. Föremålen i samlingen får liv genom Rogers berättelse. Det är nog på det sättet som historia fungerar allra bäst – när de historiska föremålen inte talar för sig själva utan är del av ett mänskligt sammanhang, en mänsklig berättelse.

 

Rogers berättelse känns speciell och unik, men hans livshistoria delas på många sätt och vis av majoriteten av den svenska befolkningen från den här tiden. Det finns inget med Rogers historia som sticker ut från mängden. Han hade inga speciella äventyr för sig. Ändå är hans historia lika medsvepande och intresseväckande som vilken Indiana Jones-film som helst.

 

Detta är en uppryckande upptäckt för mig. Om denna godtyckliga livshistoria från 50-talets Sverige är värd att berättas – då betyder det att alla livshistorier är värda att berättas. Det gäller bara att vi lyssnar och observerar, tar oss tid och lägger manken till för att se alla människor som hjältar av sina egna historier.

 

Roger Alderstrand studerade till högstadielärare i svenska och religionskunskap på Uppsala Universitet. Där tar just denna historia slut. Åtminstone den nedtecknade historian.

 

Läs hela historian: http://www.sormlandsmuseum.se/Sormlandsmuseum/Utstallningar/Webbutstallningar/Titta-in/eskilstunahemmet/

 

 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: