Person från förr: Hanna Palme

 

Hanna Palme, farmor till Olof Palme, föddes 1861 och flyttade från Finland till Sverige när hon träffade sin blivande make Sven Palme.  Hon var ofta på Ånga gård strax utanför Nyköping och en del av hennes tillhörigheter, främst hennes kläder och tillhörande accessoarer, kan därför återfinnas på magasinet.

 

Under den tid som Hanna levde var det mycket som hände beträffande kvinnor och deras rätt i samhället; det var en tid då kvinnor blev allt mer fria och inte behövde förlita sig på sin man på samma sätt som man tidigare behövt göra. Hanna och flera andra kvinnor ansåg att de kvinnliga kläderna talade emot denna frigörelse – för att tvingas snöra in sig i en korsett så hårt att man knappt kan andas är ju inte direkt något som skriker frihet – och bildade 1886 dräktreformföreningen. Denna nybildade förening hade som syfte att ”verka för antagandet av en med hälsans fordringar fullt överrensstämande dräkt” och arbetade med att ta fram nya klänningsmodeller som var anpassade efter kvinnokroppen. För det var klänningen som skulle anpassas efter kvinnan och inte tvärtom.

 

Att det ansågs vara naturligt för unga kvinnor att gå runt och vara bleka och blodfattiga på grund av sin klädsel är ett koncept som jag har svårt att förstå mig på. Vi har nog alla hört uttrycket ska man vara fin får man lida pin men att må så dåligt på grund av sin klädsel känns helt absurt. I den tid som du och jag lever i känns det ibland som att utseende är det viktigaste ur samhällets ögon – människor kan gå så långt som att operera eller svälta sig för att, ur sina ögon, förbättra sitt utseende – men inte strosar halva den svenska befolkningen runt i kläder som är direkt skadliga för deras hälsa.

 

Som nämnt finns det ett flertal klänningar och dylikt som tillhörde Hanna Palme på magasinet. När jag läste om hennes tillhörigheter var det dock någonting helt annat som fångade min uppmärksamhet, nämligen en laterna magica. En laterna magica är en skioptikonapparat, föregångaren till diaprojektorn, som genom att man låter en ljusstråle belysa en målad glasskiva kan projicera bilden på en vägg. Jag tycker att det är någonting med den här magiska apparaten som gör den så otroligt vacker, troligen en kombination av de starka färgerna och vetskapen att den tillhörde en lika stark kvinna.

 

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: