Tips: På spåret

 

Detta leksakståg i trä har tillhört Klockbergets förskola. Tåg är en av de där klassiska leksakerna som inte verkar vara populära för endast en eller ett par generationer. Alla har någon gång lekt med leksakståg. Jag kommer ihåg att jag har haft åtminstone två leksaksjärnvägar.


Idag ska jag dock tipsa om en helt annan lek med tåg. Nämligen långköraren På Spåret som visats årligen på SVT sedan 1987. För dig som mot all förmodan inte åtminstone hört talas om programmet: två lag, med två deltagare i respektive lag, sitter i varsin tågkupé med en nödbroms hängande från taket. Programmet går ut på att man åker på resor, på spår eller väg, genom att man får se en video av sagda resor. Man ska sedan lista ut vart man är på väg och dra i nödbromsen så snabbt som möjligt för att få så höga poäng som möjligt. Till hjälp får man ledtrådar bestående av ordlekar som blir lättare ju närmre slutdestinationen man kommer – men tro mig, detta är svårt nog. När destinationen nåtts ställs en handfull frågor, där åtminstone en brukar vara en musikfråga, för att få extra poäng. Den med flest poäng i slutet av resan vinner.


På Spåret gör vad frågesporter gör allra bäst. Det är både oerhört underhållande – det är inte ovanligt att man skrattar rakt ut – samtidigt som det är allmänbildande. Precis som en bra bok eller film så dras man med av underhållningen, men man hålls kvar av de lärdomar man drar. Nog för att” lärdomarna” kan anses vara av det mer triviala slaget, men att ha god kännedom om världen är nog så viktigt, särskilt i dessa globaliserade tider.


I en tid då det sänds mycket, för att vara fullständigt ärlig, skit på tv är det uppfriskande när ett program som På Spåret bryter det mönstret. När det kommer till underhållningsprogram finns det idag inget bättre än På Spåret – vilket reflekteras i tittarstatistiken. Jag och över två miljoner andra har redan gjort det, så gör det du med – hoppa på tåget och titta på På Spåret!

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: