Ungdom: Ett nytt fenomen



En gång i tiden fanns det inga ungdomar. Det låter konstigt med det är faktiskt sant. Förr i tiden gick man från att vara barn till att bli vuxen. När du var ett barn skulle du leka och prata som ett barn, sen när du blev lite äldre, när du var klar med skolan eller hade konfermerat dig var du plötsligt vuxen och då skulle du arbeta och socialisera som en vuxen. Du hade även rätten att bestämma som en vuxen. Sen hände det något. Ekonomin i Sverige blomstrade och familjer hade råd att låta sina barn vidare utbilda sig. På det här sättet skapades en helt ny samhällsgrupp, ungdomarna. Men hur skulle samhället förhålla sig till den här nya gruppen? Vilka rättigheter ska dom ha och hur mycket ska dom få bestämma?


Under 50-talet började den nya gruppen att skapa sig en egen kultur med egna kläder, nöjen och så klart den förbjudna rock´n´roll musiken.  Den nya kulturen gav en identitet till ungdomarna. Vissa var livrädda för den här förändringen och den nya samhällsgruppen. ”Ungdomsproblem” var ett begrepp som användes när man talade om ungdomar. Det finns ett otroligt roande klipp på svts öppna arkiv som beskriver allmänhetens attityd till ungdomar när gruppen skapades. http://www.svtplay.se/klipp/158699/ungdomsklubb-pa-soder


Bilden är tagen av Ivar Schnell vid stora torget i Nyköping på 40-talet. Detta innebär att dessa barn antagligen var ungdomar när ungdomskulturen började formas i Sverige. Kanske hade de bytt ut scoutmärkena mot skinjackor och Elvis skivor några år senare.


Temat ”ungdom” ligger mig varmt om hjärtat, inte bara för att jag är en så kallad ungdom utan även för att jag aktivt jobbar med att ge ungdomar mer inflytande i samhället på olika sätt. För även om ungdomskulturen så klart förändras, ( i mitt hem lyssnar exempelvis min pappa mer på rock än vad jag gör ) så kan livet som ung idag vara ganska likt livet som ung för 60 år sedan. Frågan om vilka rättigheter och hur mycket makt unga ska ha är lika aktuell i dagens Sverige där åldersgränser och inte minst rösträttsåldern ständigt diskuteras.


 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: