Det våras för film: X-Men: Days of Future Past

 

Att inte följa normer, att inte passa in, det kan nog även den mest stereotypiska personen relatera till. Osäkerheten som kommer av att känna sig speciell bemöts på olika sätt hos alla – en del ser till att sticka ut så mycket som möjligt, andra försöker istället passa in så gott det går – men osäkerheten finns alltid där. Sökandet efter likasinnade pågår genom hela livet.

 

Detta sökande efter jämlikar är en stor del av X-Men filmerna. De handlar om hur personer med genmutationer som ger dem övermänskliga krafter försöker existera i en värld där vanliga människor ser dem som hot, och kanske till och med som icke-mänskliga. Dessa speciella personer känner sig ofta ensamma och utstötta från samhället.

 

Men de är inte ensamma. Under åratal har mutanter sökt sig till främst två olika grupperingar. Den ena, ledd av mutanten Erik Lensherr (även känd som Magneto), vill hämnas människornas många förbrytelser gentemot mutanter genom åren och ser sig själva som nästa steg i den mänskliga evolutionen. Den andra grupperingen, ledd av Professor Charles Xavier (även känd som Professor X), vars medlemmar kallar sig X-Men, vill istället se en värld där mutanter och människor lever sida vid sida i fred.

 

X-Men är ursprungligen en serietidning, men gjordes till tre filmer i början av 2000-talet. 2011 kom X-Men: First Class ut som beskriver hur X-Men bildades mitt under Kalla Kriget på 60-talet. Den 23 maj kommer uppföljaren till denna, X-Men: Days of Future Past, ut på biografer i Sverige.

 

X-Men filmerna kanske känns nördiga och ytliga. Och visst, de innehåller mycket specialeffekter och action, men berättelsens kärna innehåller väldigt djupa frågor om hämnd eller förlåtelse, om rätt och fel och om vad det innebär att vara människa. Med en rolluppsättning av några av världens bästa och hetaste skådisar just nu, kan man av X-Men: Days of Future Past förvänta sig en storslagen och underhållande actionfilm med många bottnar.

 

För mer information om genetik och mutationer kan du ta en titt på planschen från 1961 ovan!

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: