Yrken som borde finnas: bakverksadministratör


 

Bakom glasdisken på ett konditori ligger bullar, kakor, tårtor, bakelser, masariner och beskvier. Min mun vattnas bara vid tanken på alla dessa bakverk. Vid slutet av dagen är det ofta väldigt mycket kvar bakom disken, underbara sötsaker som åker rakt ner i sopptunnan eller i bästa fall komposten.


Några få konditorier har valt att lämna överblivet bröd och gott till hjälporganisationer. Detta är dock ingen norm i Sverige.  Ett yrke som borde finnas är därför någon som tar tillvara på det som blir över. Ett företag anställda av kommunen eller privat som arbetar med att hämta upp ätbara bakverk från konditorier och sedan dela ut det till härbärgen, vårdinstanser, ungdomsgårdar, flyktingförläggningar och olika hjälporganisationer. På så vis skulle godsakerna kunna mumsas på av någon som behöver lite energi istället för att göda sopptunnan. Jag efterlyser helt enkelt ett yrke som med hjälp av bröd och sötsaker skulle göra både miljön och samhället en tjänst.


Bakformen på bilden har tidigare tillhört familjen Alderstrand från Eskilstuna. Ingrid Alderstrand som troligen bakat i formen föddes 1921 och insjuknade i TBC vid 18 års ålder. På en kurs för lungsjuka träffade hon sin blivande man och tillsammans fick de sonen Roger som förmedlat mycket av familjens ägor till musett efter föräldrarnas bortgång. 

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: