Graffiti: finkultur vs vandalism


 

Yttrandefrihet och att få uttrycka sig i det offentliga rummet symboliseras bäst med graffiti. En konstform som förmedlar budskap till världen, med hjälp av vackra målningar och texter. Konst som dessutom är gratis för betraktaren.

 

I vissa städer (te.x. Bristol) skryter man med sina graffitimålare, man k-märker deras konst och sätter den guidade turen förbi alla målningar på framsidan av stadens turistbroschyr. I andra städer (t.ex. Barcelona) säljs verken för miljoner och butiksägarna hyr in lokala målare för att smycka utsidan av affären. I en tredje stad (Stockholm) jagas konstnärerna av polis, bötfälls, fängslas och konstens suddas ut. Den färgsprakande väggen målas över med grå färg, elskåpet med poesi saneras  och det glada ansiktet på busskuren suddas ut. Vad som förblir är en grå vardag där nolltolerans mot graffiti upprepas som ett mantra av trötta politiker.

 

Varför är det finkultur när gamla gubbar målar på oljeduk och vandalism när unga sprejar på betong? Nu tänker några av er att det beror på att graffiti målas på olagliga platser, ställen som ägs av någon annan. Men faktum är att det inte är okej att spreja sitt eget hus om man skulle få lust med det, eftersom det skulle kunna förstöra "landskapsbilden". Sen kan vi ju även konstatera att det faktiskt skulle vara möjligt för en kommun att utlysa vissa områden eller föremål som fria att måla på. Här ska det tilläggas att Nyköping har kommit längre än många andra svenska städer eftersom vi har en öppen graffitivägg att stoltsera med. Men tänk hur mycket roligare en stad skulle bli av att alla elskåp täcktes av konst. Tavlan på bilden har hängt i Nyköpings rådhus och representerar en sort konst.

 

Visst har ungdomskulturens konst alltid föraktats och setts som farlig men jag tycker att vi borde ha lärt oss av historien?  Elvis höftrörelser förstörde inte ungdomar och hårdrocken förvandlade inte kidsen till satans dyrkare. Så varför skulle det vara förödande att låta ungdomar utnyttja sin yttrandefrihet och uttrycka sig i det offentliga rummet genom vackra målningar och texter?

 

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: