FANS

Nu är vi på väg hem, längs en lång lång motorväg i regnet och lyssnar på grymt bra musik! Vi har alltså varit tre dagar i Göteborg, och det har varit sjukt bra. Vi har träffat mängder med utländska kulturhöjdare, ätit fantastisk mat och jobbat hårt med att reklama vår fantastiska lilla blogg!

Vi har fått en massa att gästblogga, bland annat före detta kulturminister Leif Pagrotsky och den nuvarande, Lena Adelsohn Liljeroth. Dagarna i götet har också förhoppningsvis lett till en massa schyssta samarbeten med andra muséer och projekt, så det kanske blir några fler roadtrips för Youthhood!

Här är några schyssta musiktips om du tänker ta en spontantrip till Sveriges andra delar!
Shining On - Big D and the Kids Table
Kolla Kolla - Nationalteatern
Twist and Shout - The Beatles
Disko Partizani - Shantal

Puss och kram från Youthhood, direkt från motorvägen!


Så fint!

Andra dagen

Snart är det två timmar kvar på våran lilla resa till Göteborg. En mycket händelserik resa.  Vi har fått många komplimanger och många har vart intresserade av vårt arbete. Det är många som har blivit inspirerade av våran bloggidé. Nu ska vi hänga vid våran monter och se snälla ut ett tag till, sedan bär det hemmåt!Vi och våran glada kulturminister!


See ya
Dominique


Nya kontakter - nya idéer

Konferensen om barns och ungas kreativitet inleddes egentligen redan igår. Mat, tal och mingel på Röhsska museet här i Göteborg, ett museum som bildades redan 1916 men som är mer i tiden än många andra. Mode och design, förr och nu. Och nog är det märkligt hur mycket som går igen. Stämningen var hög redan från start och det berodde inte bara på att det serverades vin... Det var uppenbart att vi som på olika sätt är engagerade i kulturfrågor har mycket att prata om. Vid pelarborden talades ett flertal olika språk, visitkort bytte ägare, broschyrer likaså. Det finns en hunger efter att ta del av andras erfarenheter; positiva såväl som negativa.
Själva konferensens mer formella invigning skedde denna morgon med flera inspirerande talare. Och de unga reportrar som var på plats såg märkbart nöjda ut när forskaren Anne Bamford deklarerade att dagens unga är de smartaste som någonsin funnits! Genom historiens gång har alltid de äldre väglett de yngre. Så är det i hög grad fortfarande, utom när det handlar om internet och de sociala medier som nu blir självklar del av vår vardag. Här är det vi vuxna som behöver vägledning. Ovant säkert, för många. Å andra sidan en mer jämlik situation. Själv är jag färsk på Facebook och förstår inte varför jag dröjt så länge.
 
Lena Adelsohn Liljeroth
kultur- och idrottsminister

Arsenikfri hästkamrat

Berättelsen om hästfoten var ju läbbig till att börja med, vem 17 är så funtad att man kräver att få sin favorithästs fot tillbaka från slakteriet?
Men allteftersom historien får detaljer får den också mera liv och förståelsen ökar. Av omtanke om hästen ville ägaren/kamraten säkerställa att den inte behandlats med plågsam arsenikdoping för att kunna säljas vidare. Bra gjort att levandegöra ett makabert fynd i förrådet på detta sätt!!
Nu förstår jag mer av 1900-talet.

Leif PagrotskyBlog guest

habe gerade vom youthhood blogg erfehren. Super Sache! Ich wunsche Euch weiterhin viel Sapss, viele neue  Entdeckungen und vor allem viele Leser fuer Euren blog

Lg
Susanne


vi bara rullar

nu har vi haft en liten lunchrast, och ätit fruktansvärt mycket god mat, helt fantastiskt! vi har också satt vårt nyköpings-ställe på kartan, så nu är chill historiskt! när vi kurerat vår food-coma så ska vi fortsätta att pilla runt och ragga gästbloggare! OCH NU ÄR EMMA HÄR OCKSÅ!

puss och kram från götis

Dette må vi få på plass i Norge også!

Dette er et kjempe prosjekt som hadde värt interessant å få på plass i Norge også! Tenk om alle museer hadde sånn`? eller en blogg over ungdommenes kulturopplevelser?

Ellen Saethre-McGuirk
Senter- og forskningsleder
Nasjonalt senter for kunst og kultur i oppläringen - Norge


Spännade föremål som väcker fantasin

Vilken spännande start på dagens konferens, detta besök i Sörmlands museums monter i Göteborg. Jag vet att mina barn skulle uppskatta både krokodilhanden och hästhoven. Jag hoppas verkligen att er satsning youthhood kommer att få stort genomslag.

Cecilia Magnusson, riksdagsledamot från Göteborg


GÖTEBORRRGLive från Götet!

Nu står vi och pillar vid våran monter och tar slut på all tejp. Idag har vi käkat en enorm frukost och vi rullar fram på konferensen. Nu ska vi stå och se snälla ut och informera om våran älskade blogg Youthhood, och snacka lite mer om krokodilväskor och gamla ostar! See ya.

Detta dunkade vi i bilen påväg hit, då vi spelade sista-bokstaven-leken under HELA resan.
Puss och kram
Klara, Dominique och Matilda

... Och lite Pär, som inte är här.

Youthhood åker på konferensDen 29-30 juli träffas 350 experter och aktörer från hela EU i Göteborg vid en konferens om barn och ungas kreativitet och kulturvanor. Youthhood kommer vara med och visa upp bloggen.

Fler än hälften av bloggarna på Youthhood kommer att, tillsammans med Sörmlands museum, medverka vid Kulturdepartementets konferens "Att främja en kreativ generation - barn och unga i det nya kultur- och medielandskapet". Förhoppningsvis kommer också några av deltagarna vara sugna på att blogga.

Hoppas vi ses!


Saker man kan döda saker med: "Ett kokt strykjärn"Vill man döda något så finns det en hel uppsjö med produkter att välja mellan. Det finns saker som verkligen är gjorda för att döda med. Och så finns det saker som egentligen är till för annat, men fungerar lika bra.


Gift i alla ära, men det finns effektivare saker. Pistolen är väl hyfsat känd för sin förmåga att kunna stilla ett dunkande/bultande hjärta. Det är syftet med den också, från första början. Men det finns saker i hemmet som också har samma grundförmåga som en pistol. Det gäller bara att se möjligheterna.


Bland annat är strykjärnet en hushållsprodukt som kan åstadkomma mirakel. Då menar jag inte att det kan göra din skrynkliga skjorta slät och fin. Nej, det jag syftar på är skadan ett strykjärn kan frambringa. Får man ett strykjärn på hjässan så är man inte så kry längre. (Det jag menar) är att även de allra bästa och finaste saker kan göra skada.


Äldre strykjärn kunde bland annat vara gjorda av mässing. Äldre strykjärn är ofta väldigt tunga och otroligt hårda. Äldre strykjärn ser oskyldiga ut.


Saker man kan döda saker med: ”Öga för öga…”Vid första anblicken ser det här redskapet ut som just det jag letade efter, en sak avsedd för mord.


Har du sett Jag vet vad du gjorde förra sommaren så vet du varför. Det är en skräckfilm som är ett antal år gammal där en gubbe utklädd till fiskare går runt och mördar personer i ett kompisgäng med en krok som är väldigt snarlik denna.


Anledning? Det blir ju inte så kul om någon har lust att se filmen, och ärligt talat kommer jag inte riktigt ihåg. Men det är väl något kompisarna gjort förra sommaren, med tanke på titeln. Förmodligen gör mördaren vad han gör för att hämnas.

Jag är väl egentligen inte resistent mot skräckfilmer, men själv tycker jag inte det är någon katastrof om någon nu skulle ha missat att se den. Skräckfilmer kan vara riktigt bra, men de flesta jag har sett är snarare motsatsen, då många av dem är väldigt förutsägbara. Men om jag ska tipsa om någon skulle jag vilja tipsa om Dead Silence, speciellt om du är rädd för dockor.


Som ni kanske gissat är föremålet inte till för att skära upp oskyldiga människor med, utan är en handgjord vasskära som ligger kategoriserad under fiskeredskap i Sörmlands museums samlingar.


Saker man kan döda saker med: ”Aj?”För jättelänge sedan i en tidning stod det att en man hade varit otrogen mot sin fru med receptionisten och att hon hade kommit på dem när de, ja "Det".

  

Då hade han tagit tillfället i akt och slängt sin älskarinnas skrivmaskin rakt i pallet på den stackars frugan som förhoppningsvis inte led innan hon dog, hoppas att det var en plötslig död.


Nu låter jag som värsta elakingen, men hur schysst låter det att ha huvudet stort som en vattenmelon och kanske inte leva mer än två dagar och lida fruktansvärt mycket efter att fått en skrivmaskin i huvudet?


I vilket fall som helst fångades både älskarinnan och mannen och det blev en himla stor uppståndelse i både press och media.


Fatta ifall den här historien skulle vara sann? Sjukt att döda någon med en skrivmaskin.Saker man kan döda saker med: ”Svingar den ett par varv”I Titanic står orkestern mot slutet och spelar för att försöka hålla passagerarna i schack. Det är svårt, men de försöker in i det sista.

  

En stor harpa i mahognyträ. Det är precis vad det är. Det är säkerligen ingen som har dödat med den. Men om det skulle vara det tror jag att det skulle gå till såhär:


En man kommer in i fin kostym och möter sin vän. Vännen är förbannad av diverse anledning. Vännen tycker också väldigt mycket om att spela harpa. Därför tar mannen tag i harpan och svingar den ett par varv och strängarna sågar sedan sönder hans vän.Saker man kan döda saker med: ”Brutalt”Man ska inte döda saker, för det är väldigt dåligt. Men om man nu känner sig tvingad att avliva några möss eller råttor som kanske äter upp dina kläder, så ska man inte använda en sådan här apparat.


Det är nämligen en ganska avancerad och komplicerad grej, som vippar ut den stackars lilla mus som kryper in i en hink med vatten. Och dränkning är enligt ryktet inte så supertrevligt. Den här manicken tillverkades på 1800-talet och förhoppningsvis finns det ingen som använder en sådan idag.


Mitt tips till dig som vill ha en råttfri sommar är att skaffa en söt och gosig katt. Och döpa den till Bob. Då blir nog livet lite bättre!


Saker man kan döda saker med: "Jag vill vara högt upp, helst i ett träd!"

Tänk dig att du blir jagad av galna män ute i en skog. De är beväpnade med sågar. Och de är endast ute efter att döda dig.


Så känner många träd varenda dag! De står helt fridfullt ute i naturen med det ständiga hotet av att bli nedhuggna hängandes över dem. Och om de skulle ha oturen att bli det så förs de vidare till olika sågverk, för att sedan bli tillverkade till olika föremål. Allt från en stol till kanske toapapper.


Att gå från att ha stått ståtligt i en skog till att torka någons rumpa kan inte vara kul. Ja, det är nog inte lätt att vara ett träd.
Saker man kan döda saker med: ”Grrr”


Den är piggig och den är rostig. Vad är detta?

Det är ett riktigt mordredskap. En såg! Jag kan tänka mig att det är något av de mest brutalaste (om man bortser från mordredskapen i alla grymma skräckfilmer då) vapen man kan använda sig av.

 

Man kan hugga något eller helt enkelt såga av något. Och hur ont skulle inte det göra på en skala med en 80 år gammal piggig sticksåg?


Runda saker: ”Speglar underlättar vår utseendefixering”Runda saker var väl ett av de mest fria temana vi valde för sommaren. Jag menar att man kan välja att skriva om nästan vad som helst, ja vad som helst - om det är runt alltså.


Så är det bara momentet när man ska hitta den där saken att skriva om. Vandrar runt i en byggnad på 4000 km2 och letar runda saker. Till slut hittar jag den här lilla spegelbrickan som först ser ut som en gammaldags backspegel eller kanske en sminkspegel.


I alla fall kom jag då på hur bra speglar är att ha egentligen. Det är för väldigt många (inklusive mig) en nödvändighet att alltid ha en spegel i närheten. Ja, för finns det något mer underhållande än att se sig själv i spegeln?


Hm, ja det finns ju faktiskt en hel del saker som går över det på min lista, men är man uttråkad kan det ju vara ett kul tidsfördriv. Jag kommer att tänka på filmen Herkules, där en av gudarna ser sig själv i spegeln och blir kär i sin egen spegelbild, jobbigt läge. För att jag inte ska glida bort helt från ämnet tänkte jag nu sammanfatta med att speglar är en väldigt bra uppfinning!

Om man däremot ska vara petig är föremålet på bilden ett serveringstillbehör, som det förmodligen är meningen att man ska servera glas eller liknande på och inte spegla sig i.Runda saker: ”En sockerbagare han bor i staden”Fast min sockerbagare bor på Pilosväg här i Nyköping, det är min kära gamle mormor.


Hon och jag har varit ett bakteam sedan århundradenas århundraden! Vi har gjort allt ifrån rulltårta till pepparkakor och massa andra söta bakverk.


Om jag får säga mitt så är mormors sockerkaka den underbaraste kakan. Vi gjorde oftast tigerkaka, dels för att jag alltid lekt tiger när jag var liten och för att jag tyckt att det varit så magiskt att det kan bli två färger i en och samma kaka.


Jag har alltid älskat att baka och det är nog för att jag har kommit i så goda händer, som min mormors och min pappas. Föreställ er att ni sitter och frossar på enormt goda muffins. Jag slängde i mig en blåbärsmuffin för 10 minuter sedan!


Runda saker: ”KOM IGEN STOCKHOOOOLM!”Ifrån att människan som ras slutade vara nomad uppstod äganderätten. Därifrån gick det bara vidare.


Någon gång däremellan kom man på att man kan tillverka olika slags behållare av oxars horn. Det här hornet är en behållare för krut. Antagligen hade man den bredvid geväret i bältet för att fylla på och så vidare. Fast det var inte det första jag tänkte på när jag såg den.


Det jag tänkte på var faktiskt Amon Amarth.  På "Unholy Alliance 2" uppe i Stockholm spelade dem med bland annat Mastodon och Slayer. När sångaren i Amon Amarth skrek " KOM IGEN STOCKHOOOOLM" och tog fram sitt horn (som såg likadant ut som detta) och drack sin mjöd - då började jag asgarva. Det var en av de roligaste och mest töntiga sakerna jag sett och hört.


Runda saker: ”Spegel, spegel”

I början var speglar gjorda av polerat brons eller silver. Det var först på 1800-talet man kom på dagens teknik om hur man gör speglar.


De tidigare metoderna gav en lite skrovlig reflektion. Många undviker speglar, andra spenderar massvis med timmar framför denna klara glasbit. Och det skulle antagligen vara rätt svårt att klara av vardagen utan några speglar överhuvudtaget.


Fast i och för sig, då skulle man aldrig veta om man har en bad hair day eller bara ser lite extra sliten ut. Bättre ovetande än olycklig, så att säga.

Runda saker: "Brevpressen som prydnad"Det är tjugohundranio och att skicka pappersbrev hör inte till vanligheten. För att kommunicera används istället e-mail och annan modern teknik. Så hur viktig känns en brevpressare i dagens högteknologiska samhälle?


Inte alls viktig faktiskt. Näst intill tråkig och onödig. Personen som har använt den här brevpressen heter Nils Lindelöf. Det är även han som lämnat in föremålet till Sörmlands Museums samling.


Jag har suttit och småskrattat lite för mig själv. Jag har skrattat åt brevpressen. Den kan vara ganska cool, i alla fall första gången man ser den. Den är ju gjord av glas och man frågar sig själv; Hur fan har de fått in den där blomman? Brevpressen är gjord 1987 så svaret kan inte vara allt för komplicerat.


Efter att ha kollat på brevpressen ungefär tre gånger så erkände jag för mig själv hur ful den var. Den ger en känsla av ålderdom, den negativa sidan av ålderdom alltså.


Medan jag satt, småskrattandes, i mitt rum och skrev detta inlägg så blev jag tagen på bar gärning. För när jag började kolla runt lite bland mina egna prylar så fick jag syn på ett föremål som jag inte lagt märke till tidigare. En fin liten färgglad glasboll. Efter en närmare titt på föremålet insåg jag att jag själv var ägare till en brevpress. Den stod prydligt placerad på ena fönsterbrädan. Pinsamt.Runda saker: ”Rund och go”Runt! Vilken fantastisk form. Jorden är rund, kanonkulor är runda och riktigt tjocka människor också!

Runda saker är så fiffigt, och ganska bra för det mesta. Runt är en schysst form som piggar upp, bryter ut och sticker ut, och sen när är det fel?


Utan formen rund skulle vi till exempel inte ha några hjul, och bara tanken på det är brutalt jobbig. Sen skulle vi inte ha världens bästa tidsfördriv heller, bollar alltså. Biljardbollar, pingisbollar, basketbollar, fotbollar, tennisbollar och helt vanliga jäkla bollar!

Toppen om du blir uttråkad på sommaren, dra ihop dina minst lata kompisar och spela lite basket.


Om det är runt, är det bra.


Runda saker: ”Snyggt och runt”

En rund sak kan vara vad som helst. Som är runt.


En studsboll till exempel. Sen kommer jag inte på något mer, vad är runt? Här är en bild på en rund burk Brilliantine:I denna burk är det hårvax, typ det enda jag kan komma på att jag har här inne på mitt rum som är runt när jag tittar mig omkring. Förutom glödlamporna och prickarna som mönstrar mina lakan.


Sommarsaker: "Drömmar som samlar damm"Skateboard är en sommarsak så att det bara skriker om det. Många människor har någon gång i sitt liv haft drömmen om att vara skateboardproffs.


Skateboarden på bilden var en gång i tiden ägd av Sven Karlsson. Kanske drömde han också om en karriär inom skateboardbranschen? Hur som helst, när Sven lämnade in Skateboarden till Sörmlands museum berättade han att man satte på en hockeypuck på brädan för att förhindra slitage. Det gav även svarta streck i asfalten när man bromsade, vilket ansågs väldigt häftigt.


På skateboardens baksida finns massor utav av klistermärken. Hela skateboarden i sig känns personlig och på något vis somrig. Själv låter jag skateboarddrömmen ligga och damma bland alla andra gamla barndomsdrömmar.


Sommarsaker: ”Symbolen för sol, bad och sommarlov”Jag har alltid tyckt att hattar är ett väldigt bra kännetecken för att det är sommar.

  

Själv har jag aldrig gillat att använda hatt eftersom mitt huvud ser ut som en ballong då. Enligt planer jag hade skulle jag införskaffa en stråhatt från HM och ha på ett bröllop, men planerna grusades eftersom jag skulle göra annat på bröllopsdagen.


Den hatten var lite Håkan Hellströms stuk och var vit med marinblå ränder på själva skärmen. Hatten på bilden tror jag däremot inte skulle passa mig speciellt bra, kanske beroende på att det är en damhatt.


Den lämnades in till Sörmlands museums samlingar efter att ha varit med i en samling från Ekwalls mode i Nyköping.

Av det här inlägget har jag kommit på två saker. Att jag kanske borde köpa den där hatten på HM ändå, och att det är väldigt svårt att ta bra bilder på helt runda hattar.


Sommarsaker: ”Tiden går fort när man har roligt”Nu är vi snart inne i augustimånad... nä, jag skojade bara. Men tycker ni inte att det är så?


Att sommaren går fortare när man har roligt, nu menar jag inget negativt i det hela, för jag vill inte att sommaren ska gå fort. Jag skulle vilja att värmen bestod i typ 12/12 delar av året. Ju mer tiden går, desto mer mognare blir man och ju mer tiden går desto äldre blir man.


Jag har alltid ogillat snö, men ändå så har jag sett fram emot vintern, på något sätt. Kanske för att jag fyller år i november. Men det blir faktiskt lite ljusare ju mer snö det är. Även fast det är sjukt jobbigt.


Tiden är egentligen ett väldigt roligt under. Att man kan räkna ut hur många sekunder och exakta tidpunkter på allting är väldigt fascinerande. Tiden går fort när man har roligt och jag hoppas du som läser hittar på något riktigt kul för att hålla av din sommar som just du kommer att få.


Sommarsaker: ”Ett glas saft”

Tänk dig en brutalt varm sommardag, solen bara steker och fåglarna orkar knappt kvittra i värmen.


Du går ut från huset där du gömt dig från hettan hela morgonen och har med dig ett glas saft och en prickig bikini. Du spelar lite Belle and Sebastian, lite Dylan och lite Strokes på din mintgröna ipod och du halvspringer fram till äppelträdet som precis blommat klart.


Mitt i den äckliga (fast ganska underbara) värmen så finns en fantastiskt dunderunderbar och helt jäkla magisk viloplats! Den är randig, och det absolut bästa stället att slappa i skuggan på. Hängmattan såklart!
Så. Nu vet ni var jag spenderar mina äckligt varma sommardagar!Sommarsaker: ”Plask”

Nu när sommaren är här så kan det hända att temperaturen stiger till oerhörda grader.


Och vid sådana tillfällen kan man känna ett behov av att svalka sig. Och för att svalka sig (om man inte kör natural-style förstås) så behövs det en baddräkt respektive badbyxor. En sån här fräsch kanske?
Baddräkter användes av både män och kvinnor ändå fram till mitten av 1900-talet. Fast då var de olika skurningar för de olika könen. Sedan har modet förändrats som nog de flesta har lagt märke till. Det är inte ofta man ser en snubbe med baddräkt.


Men ett som är säkert är att nöden har ingen lag. Så om solen är extra varm någon dag kanske man är tvungen att slänga på sig något liknande som ovanstående för att svalka av sig lite grann.Sommarsaker: ”Går inte att växa ifrån”

"Ner, ner, ner för backen ner", säger Magnus Bonum i låten Skateboard.  Han sjunger om det glada 70-talets skateboardanda.

  

För mig har nästan varje sommar sen fyra år tillbaka förgyllts av långa dagar i solen, regniga dagar i parkeringshus och onda dagar i sängen. Just för att jag alltid älskat att skata. 
Just den här skateboarden är en gammal bräda ifrån 70-talet med urethan-hjul. Jag har själv åkt på en sådan här och till skillnad mot dagens brädor är det faktiskt sjukt svårt. Mycket mindre yta och framförallt är det helt annorlunda form, vilket också är coolt.


Att åka skateboard är inget som går att växa ifrån. Det går att tappa intresset för, lite av det jag har gjort. Men att sitta framför en tv och kika på en fet gammal rulle är ibland oslagbart.Sommarsaker: ”Trevlig, men kanske farlig”Fordonet som blev populärt i Europa under 1900-talets mitt känner jag är en perfekt sommarsak. Speciellt för mig som bor på landet. Inte för att jag har kört så mycket själv, men jag antar att det är en typisk sak för oss "bönder".


Vespan, eller moppen som den har utvecklats till, är något som jag inte alls uppskattar lika mycket som jag gjorde för två år sedan. Varför? Jo, jag fick en moppe precis när jag fyllde femton. På min första åktur ute på landsvägarna råkade jag ut för rullgrus och flög av moppen.


Den körde över mitt huvud och jag bet igenom hela min underläpp, så när jag väl fattade vad som hade hänt så möttes jag av att det forsade blod nerför hakan och ner på halsen. Det var mindre trevligt. Det slutade med att jag fick leda hem moppen en bra bit i ett chocktillstånd som gjorde att jag skakade som en galning och grinade som en treåring.


Men, det var första åkturen, och vad hade jag väntat mig? Dagen efter var jag uppe på den där mopeden igen och snart var jag så van att jag kunde ta längre åkturer. Men en dag när jag hade varit inne i stan och var på väg hem så började det regna.


Nojig som jag är saktar jag ner när jag närmar mig en ganska kraftig nedförsbacke. Men då låser sig bromsen och jag börjar wobbla och flyger av moppefanskapet. Så där ligger jag i diket, någonstans ute i den öde landsbygden och märker att min armled inte riktigt pekar åt det håll den ska göra. Och jag kan inte heller gå ordentligt.


Så, alla ni som tar fram mopeden, eller vespan, nu på sommarn. Jag uppmanar er att chilla lite och kanske inte gasa på så mycket när ni är ute och kör. Visst är det en härlig känsla, men man kan sluta som jag som knappt vågar cykla längre. Dra inte på er en rädsla för allt med två hjul för att ni har slarvat med åkningen. Och bromsa aldrig i full fart.


Festivalsaker - FestivalstilNär man är på en festival så kan det vara skönt att släppa på trycket ibland. Man måste gå på toa helt enkelt. Jag hittade den perfekta stolen som underlättar din festivalvisit.

  

En superskön stol med ett hål i. Hålet är till för att du ska kunna utföra dina mänskliga behov, utan att behöva lämna stolen. Det är en björkstol vilket tyder på bra kvalitet. Stolen håller i både ur och skur.


Om man inte gillar idén med stolen så kan man väl gå på toa, precis som alla andra.


Festivalsaker: ”Roll on frame”

Nu i sommar blir det som sagt två festivaler för min del. Och jag antar att fräschhet inte är något som kommer att prioriteras.


Och när man tänker på saker man ska ha med sig till en festival så tänker man nog först och främst på; tält, sovsäck etc. Men, det finns ju andra saker man bör ha med sig också, och det här är en sak som jag absolut kommer att ha med mig på båda festivalerna:


En deodorant. Perfekt! Då kan man känna sig liiite fräschare än vad man egentligen är, och slippa svettdoften ett litet tag i alla fall. Det här är en roll-on deo av märket Frame, den är 41 år gammal och kanske inte så fräsch längre. Jag ska nog se till att få med mig en lite nyare.


Festivalsaker: ”Typ en termos”

Nu är sommaren här! Och med sommaren medföljer alla sköna festivaler.


Men med det följer även alla grejer man måste ha med sig för att överleva en vecka i värme och smuts. De självklara sakerna är såklart tält, sovsäck och liknande grejer. Men det finns en hel del som man lätt kan glömma, lite mindre saker som kan ha stor betydelse.


Som till exempel toapapper. Det behövs kanske inte förklaras så mycket närmare. Silvertejp är också en bra-och-ha-grej, det är mycket grejer som kan gå sönder. Gummistövlar är även mycket bra, det kan behövas om man är tvungen att traska runt i lervälling.


Sedan, något jag ska ta med mig i år är en termos. Låter kanske lite konstigt men jag har tänkt ut det noga. Perfekt att ha om det blir kyliga nätter ute i campet, kanske fylld med kaffe, te eller varm choklad... mmm. Om man lyckas få tag i något sådant vill säga.


Sen är det förträffligt att ha om nu farbror blå skulle göra ett litet besök. Då kan man hälla över andra drycker i denna lilla oskyldiga termos. Om man nu har såna drycker med sig.


Så en termos låter som en helt fantastisk festivalsak!
En söt liten oskyldig termos.


Festivalsaker: ”Vad har man med sig?”

Det finns många saker man kan ta med sig på festival. Det finns särskilda måsten om man vill överleva en regnig, solig eller blåsig festival.


Sen finns de där helt sjuka sakerna som man egentligen inte tänkte ta med eller inte fattar att andra ens tänkt tanken att ta med.


Förra året tog jag med mig en väska. I den hade jag tre stycken limpor, de grövsta jag kunde hitta för att slippa bli kass i magen. Jag tog med mig två liter nyponsoppa, tio paket nudlar och Tartex. Jag hade en vision om att slippa handla mat för flera tusen. Jag slapp det med mitt ekonomiska tänkande. Dessutom höll jag mig mätt.
Den här stora kassaapparaten är något jag aldrig skulle ta med till en festival. För det första är den säkerligen sjukt tung. För det andra är det ett museiföremål och för det tredje fattar jag inte vad den skulle fylla för funktion.


Festivalsaker: "Tält vare här!”Nu såhär inpå sommaren är det vanligt att man tar med sig sin kära familj, hund, katt, guldfisk you name it och campar!


Varje år där jag har varit i vårt avlånga land har jag sett husvagnar, tält, presenningar överallt... nästan då. I vilket fall som helst är camping en utav de viktigaste delarna av en festival, om man nu inte har tusentals bomullslappar där det står 100 på så man kan skaffa sig ett hotell eller något.


Jag skulle vilja hitta den perfekta campingplatsen ever för att slippa förra årets festivalplats, vi bodde i ett hörn och vad brukar folk göra i hörn, och speciellt om de har lite tryck på blåsan och kön till bajamajorna är superlång? Jo, kissa! Och jag kan säga att det inte luktade speciellt gott sista dagen vi var där. Så helst av allt så skulle jag vara där det inte finns hörn.


Jag kommer dock inte ha med mig detta urläckra hopfällbara tältset till Hultan, men vem vet. Kanske, kanske inte.


Puss och kram syns på stan!