Tema Ockult: "Vardagsmystik"

Det finns många saker som är lite mystiska. Saker som man liksom inte vet hur de fungerar. Även saker som helt naturligt är en del av vårt moderna samhälle.

Ett exempel för många tror jag kan vara teknik av alla dess slag. Kanske inte direkt mystiskt men i många fall, för oss som inte är speciellt insatta, är tekniken något vi tar för givet att det bara ska fungera flytande även fast vi djupgående inte har någon egentlig koll på hur alla kretskort och datachip fungerar.

Men egentligen är det inte teknik som är tanken att vara det inlägget ska handla om utan något som genom den vinkeln jag just använt är likt teknik. Något som också är lite… vardagsockult: medicin.

För tänk efter. Egentligen är mediciner än värre i jämförelse med teknik då vi genom mediciner utsätter våra kroppar för dessa okända preparat. Har vi en släng av huvudvärk – ta en Ipren. Inte för att vi vet att ämnena som tabletten innehåller är bra för oss utan för att Iprengubben i reklamfilmerna säger det.

Nu vet vi i och för sig att just Ipren hjälper (även fast rent kranvatten fungerar nästan lika bra), men det finns andra exempel där mediciner till och med kan ge allvarliga biverkningar. Ta exemplet med svininfluensaepidemin där Sverige panikvaccinerade sig mot en influensa som var långt ifrån så allvarlig som de biverkningar som drabbade (narkolepsi) vissa vaccinerade.

Detta eftersom det vi vaccinerade oss med inte var tillräckligt testat och till och med inte helt välkänt för ens forskarna som framställt det. Eller det kan det ju inte ha varit. Sjukt ändå hur något så vardagligt ändå är något som vi vet så lite om.

Visste ni att överdos av värktabletter är en av de vanligaste självmordsorsakerna hos unga kvinnor?



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: