Tema smuts: "Lite skit rensar magen"



Det finns mycket olika smutsiga saker här på vår jord. Antingen så är de smutsiga av damm eller också kanske förorenade av diverse avgaser eller sotpartiklar. Det är nog snarare så att man får definiera vad som är rent innan man börjar leta efter vad som är smutsigt.

Vi gjorde en undersökning en gång där vi odlade bakterier ifrån olika platser, dörrhandtag, toalettgolv och dessutom tangentbord. Ett sådant som ni har framför er just nu. Det visade sig att tangentbordet var hem åt en hel hög olika små bakterier, ett av de skitigaste ställena som finns faktiskt.

Det här är dock en lite äldre version av tangentbord och dator nämligen en skrivmaskin. Det bästa med skrivmaskiner måste nog vara ljudet. Ljudet av att någon skriver relativt snabbt på till exempel en ny novell om en regnig sommardag. Jag kan tänka mig att dess knappar var lika fulla av smuts som våra nutida tangenter, speciellt för att det förr inte fanns samma sorts renhållning som vi har idag.

Jag tror att vi har tagit detta med renhetsfascination ett steg för långt. Det hänger ihop det här med rena hem = allergiska barn. Lite smuts skadar inte, det är föroreningarna vi borde visa respekt mot men annars vet vi alla att lite skit rensar magen!



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: