Övning ger färdighet: och kunskapen stannar kvar

 

Känt är ju att ju mer man övar desto bättre blir man på det man övat på, såklart. Det sägs att det tar 10 000 timmars övningstid för att bli riktigt bra på något, en av de bästa. Om man ska hinna med så många timmar krävs det att man startar tidigt. Som den tidigare ägaren till fiolen på bilden har gjort. Det är en kvartsfiol, en barnmodell, som möjligtvis Hillvid Edhager har brukat en gång i tiden. Kanske inte på 1920-talet då den var tillverkad men lite senare. Det var också Hillvid som skänkte violinen till Sörmlands Museum. Fiolen saknar en sträng så det kan vara möjligt att den har använts 10 000 timmar, kanske kanske inte.

 

Känt är också att när man väl lärt sig att t.ex. cykla eller spela instrument så sitter det så länge kroppen klarar av påfrestningen. Det är kul att upptäcka när man utför något som var mycket länge sedan och känner hur allting kommer tillbaka till en.

 

För en person som övning verkligen har lönat sig för är Mick Jagger, sångaren i det nu 50-åriga bandet The Rolling Stones. Han har en fenomenal röst men hans dansande imponerar mig lika mycket. Han har ”moves like Jagger” och det sitter i honom fortfarande. Han fyller 71 i år och har det fortfarande i kroppen! Även fast han har saktat ner lite så är det fortfarande en fröjd att kolla på t.ex. låten Midnight Rambler där han bjuder på många schysta moves samtidigt som resten av bandet jammar riktigt schyst. För att bli den frontfigur han är idag har det nog tagit åtskilliga timmar av övning och övning. Repetitioner som verkligen har gett färdighet, och inte minst en otrolig framgång. Det har lett honom till att bli adlad, dubbad till riddare och frontfigur i världens bästa band
 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: