Politisk vett och etikett: Drottningen abdikerar

 
 

“Drottning Kristina väljer att abdikera! Det var på måndags morgonen som Sveriges drottning Kristina vid sin presskonferens avslöjade att hon ska abdikera från sin plats. För nuläget har hon valt att inte avslöja varför till media. Tronföljare blir Karl X Gustav.”

 

Så hade det möjligtvis kunnat låtit om drottning Kristina valt att abdikera i vår tid, med vår media. Vi lever i en speciell tid då partiledare berättar precis innan en presskonferens att denna tänker avgå som partiledare, och nyhetsflödet sprider sig på sekunder över landet. Inget undgår någon i den digitala världen. Inte bara över ett land. Över hela världen.

 

På bilden ser ni ett välkänt porträtt av drottning Kristina, Sveriges regent från 1632 till 1654. När man googlar på drottning Kristina kommer den målningen upp, och det är den som finns högst upp som porträtt på hennes wikipedia sida. Det är typ ett lika ikoniskt porträtt som det på hennes far Gustav II Adolf eller Gustav Vasa.

 

Som många nog vet är det officiella skället till att Kristina abdikerade för att kunna konvertera till katolicismen. Både då och nu är det förbjudet för en regent att vara annat än protestant, något vi kanna tacka Nyköpings egna lilla hertig Karl för.

 

Att Kristina skulle abdikera för att konvertera blev en stor skandal på den tiden och tänk er då om 1600-tals Sverige hade haft våran media och utsträckning av nyhetsflödet? Tänk om det till och med hände idag? Det skulle direkt bli en diskussion om inte dessa regler för vad för tro regent ska ha, och hur de får praktisera den är lite dumma och är ett påhitt av en maktgalen hertig. Något som måste tas bort.

 

Det har också diskuterats kring Kristinas sexuella läggning och att det skulle vara därför hon konverterade till katolicism. Jag har ingen tvekan om att den diskussionen skulle fått en står utbreddning om det här hände idag.

 

Politisk vett och etik är något som funnits så länge politik funnits. Idag pratas det mer om att vara “PK” och oftast sitter man tyst och säger yttrar inget om man har annat än en PK åsikt. Då som nu så får vi ändå inte riktigt leva som vi vill och som vi tycker utan att någon säger “du har fel”.

 

Slutsats: Kristina bryr sig inte om politisk vett och etikett egentligen men för folkets skull så valde hon att göra på deras sätt. Kristinas valspråk var “Vishet (är) regeringens grundpelare” vilket säger mycket om henne.

 

Kristina är alltså coolare än dig. Det var allt jag egentligen ville säga.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: