Lättja: För att bli latmaskfri finns inga genvägar
Lättja är människans ständiga kamp mot latmasken som finns inom oss alla. Vissa har större och andra mindre, precis som med allt annat. Ett sätt att bli av med sin lathet är att bli djupt troende, eftersom det är en dödssynd. Men problemet är att lathet drabbar ofta lata människor som är alltför bekväma för att orka göra någonting åt sin lathet.
Men det är trots allt latmasken inom oss som fört utvecklingen framåt. Åtminstone när det gäller vårt sätt att transportera oss. Jag ser framför mig hur människor för många år sedan tragglade sig fram med hjälp av tröga åsnor. Kanske var dem mitt ute i öknen någonstans, uttorkade, utsvultna och rädda. Jag önskar att dem skulle kunna se oss nu när vi till tonerna av Lady Gaga kan dundrar fram i 110 km/h på släta vägar. Kanske med en Fanta i ena handen och en hamburgare i andra, helt orädda.
Jag undrar om en man från åsnetiden skulle våga åka med i våra bilar? Skulle han våga åka en hiss, eller skulle han ta trapporna istället? Det finns en känsla som lätt besegrar vår latmask, det är rädsla. Jag vet inte hur många gånger man som liten tog en omväg hem på kvällen, bara för att få slippa åka igenom den mörka skogen. Jag kan tänka mig att personer med hissfobi har bättre kondition än oss hissåkare. Och jag har för den delen aldrig träffat på en tjock person som är hissrädd.
Så för att bli av med sin lathet och slippa dö på grund av den så finns bara ett enda knep: Bli rädd för allt som spar dig tid och är bekvämt.
Lättja: Dåtidens kotlett-frilla och dagens stekare
Är det bara jag som relaterar höga hattar till lättja? Kanske kan det låta som en konstig koppling, men tänk er själva om det var ni som levde på 1800-talet och spatserade omkring på gatorna med denna hatt tronande på eder hjässa, hade ni då inte känt ett uns av lättja?
Jag tänker mig att människor som på den tiden hade råd med fina och höga hattar kanske inte direkt hade det så jobbigt varken ekonomiskt eller socialt ställt. Jag kan bara dra slutsatsen av att en hög hatt förmedlar en känsla av dåtidens kotlett- frilla och dagens stekare.
Just den här hatten är en opera- eller teaterhatt av siden som praktiskt nog kan fällas ihop och som i det skicket enkelt och smidigt fick plats under stolssätet på teatern eller operan förr om åren under dess forna bruks tid.
Lättja: Lathet, likgiltighet och passitivitet
Att vila. Bara lite. Sätta sig ner i en mjuk soffa. Eller på en stol. Bara en stund…
Så har turen kommit till lättja vilken faktiskt är den jag har svårast att förstå att det är en riktig dödssynd. Kastas i en ormgrop i helvetet är straffet. Om du vilar!? Visst är det väl en definitionsfråga men ändå? Vila är vad vi behöver för att överleva och för att kroppen ska kunna återhämta sig. Den latinska översättningen på lättja är Acedia och betyder snabböversatt ”frånvaro att bry sig”.
Så då betyder det alltså inte att vila då. Mer exakt kan man säga att några synonymer skulle kunna vara likgiltighet och passitivitet. Alltså betyder lättja mer att skita i saker och vara mer lat än trött.
Visst var det en väldigt fin stol jag hittade? Den har tydligen tidigare stått på Landstinget Sörmland men tillverkades av den svenske möbeltillverkaren Carl Malmsten. Fin färg också. Faktiskt är det så passande att ljusblått ofta är den färg som förknippas med drömmar och just lättja.
Lättja: Jag är en lat mask och det trivs jag med
Rackarns manipulativ dödssynd det här! Ska jag vara kritisk så användes den nog för att folk skulle bli skrämda till att jobba hårt och ge kyrkan pengar, men men.
Lite lagom lättja är väl alltid okej, men om man mår dålig för att man är för lat kanske det är dags att göra någonting åt det. Dessutom tror jag att lättja egentligen bara är ett uttryck för tristess, ingen är lat om de gör något som verkligen intresserar dem.
Fast det finns inget skönare än att ibland bara ligga i en soffa, äta chips och kolla på riktigt, riktigt dålig tv. Som i den här soffan som gavs till museet 1970. Den måste några små latmaskar har legat i!
Lättja: Man måste få vara lat ibland
Lättja, som också kan kallas likgiltighet eller lathet. Jag fattar inte grejen, ska man bli straffad för att ta det lite lugnt ibland?
Det är säkert guds sätt att ge igen. Han fick jobba och slita i 6 dagar för att bygga denna värld, så nu får fasiken ingen annan ligga på latsidan. Då blir du straffad.
Lite dubbelmoral är det också, för hur mycket gör gud nu egentligen? Känns som att det finns rätt många krig att stoppa, många barn som behöver mat och sjukdomar att bota, bara för att nämna några. Säkert, det var nog ganska jobbigt att bygga upp jorden, men då måste man ta hand om den också.
Jag är rätt lat själv, det vet jag. Men något som gör mig lite extra lat är att svara i telefonen, speciellt om det är något okänt nummer. Det blir någon slags skräck-lathet. Det blir så läskigt när någon anonym ringer att jag inte orkar svara.
Lättja: Lathet
Jag är det perfekta exemplaret på en lat människa. Jag orkar nästan aldrig göra någonting, och även fast jag orkar så föredrar jag att sitta i min soffa och ta det lungt. Min syn på lat är när man är kapabel till att göra vad som helst, och när man har energi till att göra något, men väljer att sitta och ta det lugnt istället. Därför förstår jag att det är en synd.
Det skulle vara en annan sak om man hade blivit tillsagd att ta det lugnt. Om man hade brutit ett ben eller lider av en jobbig sjukdom. Då har man en ursäkt till att lata sig. Men är man som jag som föredrar att chilla i min soffa än att städa mitt rum så är man bara riktigt lat.
Som sagt så gillar jag ju att lata mig i min älskade gula soffa, men är jag RIKTIGT lat så föredrar jag att ligga kvar i sängen hela dagen. Men drömmen skulle vara att ha en helt egen, skön fotölj att sitta och mysa i. Typ som den här:
Det här är en fotölj som tillverkades 1950, den är klädd i svart skinn vilket gör den riktigt stilren. Den skulle alltså passa in vart som helst! Perfekt att den har en fotpall också, för vad är en fotölj utan en fotpall? Inte alls lika mysigt utan.
Högmod: Lite bättre, lite rikare och lite snyggare
Här ser ni en riktigt högmodig pryl, eller i vilket fall kan ni kanske föreställa er den högmodiga och uppnästa dam eller flicka som burit klänningen en gång för nästan exakt etthundra år sedan.
Högmod eller att vara högmodig måste ju betyda att man känner sig lite bättre, lite rikare och lite snyggare än alla andra och just så kan jag förstå att fröken Hanna Palme kände sig när hon svepte omkring i den ljusblå sidenklänningen med rosa sidendetaljer dekorerat kring livet. Jag kan föreställa mig de avundsjuka blickarna som måste riktats just mot denna skapelse under dess forna glansdagar. En högmodig kreation som passar omåttligt bra för en riktig bal på slottet.
Högmod: Högmod kommer före fall
Högmod, fåfänga eller varför inte bara storhetsvansinne? Med en nu precis nyinspelad första demo med bandet kan det ligga ganska nära till hand. Många komplimanger och uppmuntringar gör att det kan ibland kan vara svårt att hålla fötterna på marken. Nu överdriver jag i och för sig lite för att få fram min poäng, men den här dödssynden är nog något som kan komma väldigt enkelt och för personen som ”utsätts” för den ses det inte som något negativt. Att tro att du själv är bättre än många andra ser du nog själv inte som något negativt, men av andra som står nära den personen kan det bli nästan outhärdligt. Och tillslut kan du möjligvis bli bortstött och falla ner från din osynliga pedistal.
På kulturhistorielektionerna i skolan fick vi veta att brott mot den här dödssynden var ett av de värsta brotten som fanns i antikens Grekland. Hybris eller som det betyder, att likna sig själv vid gudarna, var alltså något man borde passa sig för. Visst kommer det självklart i olika stadier, men har jag fel då man kan säga att stolthet skulle kunna vara det första steget? Det kanske börjar med att du bara är stolt över något du gjort eller över dig själv, men när detta matas med komplimanger tror jag att man psykiskt bygger upp en sorts hybris då du börjar märka att andra också uppskattar dig eller det du gjort.
Som jag kopplade till i början av inlägget kan jag känna att musiken lätt blir en väg till hybris och därav bilden som föreställer en LP-skiva på en grammofonspelare. Egentligen är inte endast en gramofon utan det är den samma kombinerade TV, radio och grammofon som Viktor pratade om i sitt videoinlägg på temat ”Onödigt”. Jag kan ju bara gissa hur hi tech den här var i jämförelse till andra modeller då den kom i början av 1950-talet. Kanske skulle att ha den här också kunna uppmana den här dödsynden men då i form av fåfänga…?
Är du intresserad av musiken finns vår demo att lyssna på här: myspace.com/whitehazetrio
Högmod: Med rätt att vara högfärdig
Ja, jag vet att jag skrivit om den här klänningen innan. Ja, jag vet att det faktiskt är två gånger jag har skrivit om den här lilla pärlan från det glad 20-talet. Men förstår ni mig, jag kan bara inte låta bli!
Veckans tema är en av de sju dödsynderna, högmod. Det är ju ganska förfärligt det där med högmod, och straffet är enligt den fruktansvärt trovärdiga bibeln att bli rådbråkad. Vilket också låter ganska förfärligt.
Men jag undrar i mitt stilla sinne om man inte får dispans i helvetet om man har utövat högmod när man har burit den här klänningen. Jag skulle sannerligen göra det. Den här klänningen ger en undantag okej!
Högmod: En liten varning sådär
Högmod är någonting att vara försiktig med. Man kan även säga att högmod är storhetsvansinne, fåfänga och övermod. Denna dödssynd har ett väldigt brutalt straff sen i helvetet, så kallat rådbråkning.
Jag varnar känsliga läsare nu.
När någon rådbråkas så börjar man med att krossa alla lemmar i kroppen, då oftast med ett hjul. Efter det flätades kroppen in i hjulet, det var ganska vanligt att personen då fortfarande var vid liv. Sen ställdes hjulet med kroppen i någonstans för att allmänheten skulle kunna komma och kolla, tills den där personen dog.
Ganska så hemskt va? så ett litet tips, var försiktig med att vara högmodig!
Högmod: KOLLA MINA NYA SKOR!
Vi alla drabbas av det, speciellt i dagens materiella samhälle. Jag själv älskar att skaffa mig nya saker, och visar gärna upp det som jag nyss införskaffat. Till exempel så skulle jag, om jag vore dotter till Fru Johanna Sofia Arsenius på 1800-talet, varit mycket stolt över dessa skor;
Se bara, pärlbroderier och siden, vem skulle inte vara stolt? Men det finns en gräns när det gäller detta.
Det är skillnad på att visa upp tillexempel sin nya tröja, och att skryta om sin nya tröja. Det är en fin gräns mellan att visa upp tex sitt nya plagg och att skryta om det. Och jag tror det händer ganska ofta idag. Skryt är jag absolut allgerisk mot, men det händer säkert att jag skryter själv om vissa saker. Idag är det nog ganska okej, men det hör ju trots allt till de sju dödssynderna, så tänk på det!
Girighet: En utav de enklaste punkterna att bryta i boken med reglerna för dödssynder måste väl ändå vara girighet?
Själv är jag ganska bra på att vilja ha saker som jag egentligen inte behöver. Jag är nog en riktig girig typ när man tänker efter. Jag vill oftast ha allt jag ser när jag är ute och svirar på stan. Vad som gör mig så girig är egentligen inte mitt begär efter sakerna utan hur snål jag är mot mig själv och hur sur jag blir när jag inte får det jag vill ha.
Det är rätt knäppt sådant där om vad man vill ha och vad man suktar efter, jag kan till exempel aldrig riktigt sluta dregla när jag snokar omkring efter gamla prylar på arkivet för sörmlands museeums gömda skatter, orsaken? Trivia-Bertoia-Diamon Cha. Okej?? Kanske ni tänker, men det är faktiskt något så enkelt som den fåtölj ni ser här på bilden.
Jag fullkomligt älskar formgivningen av denna skapelse, många tack till Harry Bertoia som så vackert formgav och gav namn åt min favorit möbel. Jag önskar att jag någon gång kunde få ta med den hem, provsitta och bara njuta av ett glas lemonad i den svartlackerade ståltrådsfåtöljen. Men min lilla giriga vilja får helt enkelt hålla sig till tåls tills den dag jag tjänat tillräckligt med laxar för att bli ägare till ett par lika snygga kusiner till den här lilla älsklingen!
Girighet: Straffet är att sitta i en kittel med kokande olja
Girighet: Ge mig!
Det var nästan tre veckor sen vi valde våra föremål till det tema som jag nu skriver, och om jag ska vara ärlig så har jag helt glömt bort vad jag tänkte skriva. Men det var säkert briljant, men jag tycker faktiskt att ni ska kommentera hur era tankar går när ni kopplar ihop den här skylten med girighet! Då skulle jag bli glad.
Men jag kan tänka mig att den här skylten på något sätt representerar all den girighet som finns hos oss. Det är restriktioner och hinder och hopp om borttagna skatter, allting med ett enda mål: att vi ska blir rikare.
Det här är nog en av de enda dödssynder som jag tycker är ganska bra. Girighet är som vår käre Rosseu sa (väldigt, väldigt fritt tolkat) roten till allt ont (okej han sa äganderätten, men det ena finns ju inte utan det andra). Jag tror att girighet äter upp oss inifrån och urholkar oss. Den sekund som det blir för mycket försvinner viktiga delar av oss. Det finns ingen empati, sympati eller kärlek där det finns girighet. Vi måste lära oss att sluta vara så kapitalistiska och giriga, för att vi ska kunna fortsätta överleva.
Girighet: Jag vill också haaaa
Girighet ligger i våran natur. Kollar man bara på vikingatiden så läser man nästan bara om hur vikingarna åkte runt och plundrade och tog hem massor med prylar. Detta har aldrig varit något ovanligt, under historiens gång har människan åkt runt och exploaterat runt om i världen. Det räcker aldrig liksom med det man har från början.
Det märker jag av idag också. Jag sommarjobbar på ett dagis och det är en ständig kamp mellan barnen om leksaker. Det kan finnas en leksak som ingen ens har lagt märke tills någon annan av barnen börjar leka med den. Då måste alla andra också göra det. Det verkar bara finnas där, inuti oss.
Apropå vikingar.
Girighet: Pengar pengar pengar
Någonting som är mycket spekulerat i är att pengar gör en girig. Och ju mer pengar, desto girigare. Slås man av en stor summa pengar så vill man oftast ha mera. När jag tittar på den här räknemaskningen ser jag en person med ett riktigt stort flin bakom den. Kanske var det så 1940?
Räknemaskninen kallas "Plus", och klart vill man gå plus? Det vill väl alla. Men man får ju inte låta det här med siffror stiga en åt huvudet. Oddsen kanske inte är så stora att man blir satt i en kittel med kokande olja, men kanske så blir man galen?
Frosseri: Brukar ni frossa, och i så fall i vad?
Att frossa betyder ju att roffa åt sig mer än man själv behöver för att överleva dagen (fritt översatt). Och om det nu är så det menas med att frossa så kan jag bara säga att jag är en syndare av stort slag.
Ett ganska bra exempel på mitt frosseri skulle kunna exemplifieras med mitt smyckeskrin, eller vad som just nu bara liknar en flyttkartong. Jag har så mycket vackra föremål och ting i den lådan men jag hinner nästan aldrig använda allihop. Sen ska man kanske inte skylla just det frosserit på endast lilla mig personligen, det är ju faktiskt inte direkt jag som har köpt alla dyra smycken av alla dess slag. Nej de flesta är faktiskt gåvor och fina minnen.
Så när jag nu tänker efter så kanske jag ändå inte är så egoistisk och kanske så frossar jag personligen inte alls i smycken, det kanske är alla andras fel att jag frossar, eller hur? Jag tycker i vilket fall att den här broschen av vit elfenben från 1800-talet är värd att frossa lite extra i, för vem skulle inte vilja ha en minst lika fin kollektion av den här och liknade broscher i sin ägo?
Frosseri: Vi äter för att leva och lever för att äta
Mat är gott, vad som däremot inte är speciellt gott eller ser speciellt mumsigt ut är mat som gått över bäst före gränsen. Ta tillexempel osten på bilden i förgrunden som är från 1800-talets början. Uhhh, för en mer ingående beskrivning om osten, läs Viktors inlägg på temat Äckligt [http://youthhood.blogg.se/2009/january/har-ska-du-fa-for-gammal-ost.html#comment].
I bakgrunden ser vi vad som ser ut som en tortyrmaskin i miniatyr. Och egentligen är det väl det, men inte för människor utan en ren dödsmaskin för de stackars möss och råttor som lurats in i den. Men då den är cirka 100 år gammal är den sliten och skulle förmodligen inte kunna hålla kvar några av dess tidigare fångar speciellt länge.
Som jag fattat det fungerar den så att råttorna luras in i buren för att sedan falla genom en fallucka ner i en hink med vatten för att då sedan dränkas. Hemskt. Kanske är det straffet för råttornas idiotiska jakt efter mat. Människornas straff för frosseri sägs att i helvetet tvingas äta råttor, paddor och ormar.
I de sju dygderna presenteras dödssyndernas motsatser och vad kan då motsatsen till att pressa i sig en massa mat? Avhållsamhet såklart! Ett ord som ofta kopplas med sexualitet, men visst skulle man kunna koppla det till mat och att inte äta mer än du behöver.
Frosseri: Facebook-frossa
När man säger ordet frosseri så tänker man ju kanske oftast på mat, en väldig mängd mat. Men det finns rätt mycket man kan frossa i, och en sak som har fått mig till en riktig frossar är Facebook, och Internet.
Du kan kolla vad som helst, var som helst, när som helst. Kolla vad ditt ex har uppdaterat sin status med, vad dina vänner har gjort idag, vad din chef äter till middag eller vad din lärare tycker om att cykla i sörmlands skogar.
Det här skapar faktiskt en problematik som inte fanns förut; vi frossar helt enkelt i människors liv. Vi kollar allt, vet allt, kan allt. Det går inte en dag utan att frasen "jag vet, jag såg det på facebook" hörs i ett samtal. Det är kanske inte riktigt bra, är det verkligen kul att kunna frossa i folks liv? Gör det inte en lite uttråkad till sist? När den här apple-datorn tillverkades 1999 fanns det här inte lika mycket, men nu är det en stor del av vårat liv. Frågan är om det är bra eller dåligt.
Dessutom är straffet för frosseri att man måste äta råttor, ormar och paddor. Det känns sådär..
Frosseri: Ät och var glad!
Jag är inte speciellt kristen och tycker mest att dödsynderna är konstiga. Och den allra konstigaste måste vara frosseri.
Om man nu får chansen att frossa lite, då är det nästan självklart att man tar den. Eller att på lönedagen unna sig något lite extra. Mat äger och man ska njuta av det! Plus att det är något vi behöver för att leva.
Det finns tillfällen då frosseri kanske inte skulle se så bra ut. Att sno mat från en hemlös är inte schysst eller att sitta och käka en fet hamburgare inför stackars svältande människor är ingen höjdare det heller. Men om man sköter det snyggt borde det inte vara något dåligt alls.
Jag skulle lätt äta massor av kakor till exempel, om det bjöds. Bara för att det är så gott mmm.
Frosseri: Ju oftare du frossar, desto mer frossar du
Här ser vi en låda fylld med mcdonalds prylar från vårt 2000-tal. Mmmmm gott tänker du kanske? Eller så kanske du tänker att det är flott och äckligt? Eller att det innehålla vad som helst i denna sorts mat.
Det finns så många slags rykten och historier om denna matkedja och dess mat. Och vi vet inte vad som faktiskt är sant eller falskt med dessa rykten. Men en sak vet vi, att det är riktigt onyttigt, men att det kan vara fruktansvärt gott. Och att det är riktigt lätt att hamna i en ond cirkel av såkallad mcdonaldsmat. Ju mer vi äter det, desto mer ökar det suget, precis som med koffein eller cigaretter. Fett och socker har samma verkan, iallafall på mig.
Jag såg en dokumentär om denna kedja för ett tag sedan, en snubbe som skulle leva på endast mcdonaldsmat i en månad. Han var tvungen att gå till X antal olika slags läkare för att kolla om hans kropp överhuvudtaget skulle klara av det. Bara det är ju helt sjukt. Efter en vecka mådde han inte alls bra av den nya dieten.
Så unna dig skräpmat lite då och då och ta det lugnt med frosseriet helt enkelt, man vill ju inte ha fett i hjärtat eller äta råttor, paddor och ormar i helvetet.
Avund: En sjukdom som vi alla drabbas av då och då
Brandspruta
När man syftar på ordet avund och avundsjuka så är det oftast i negativ bemärkelse. Avund och avundsjuka är ofta avbildat som ett grönt objekt, surmulen uppsyn, eller ett osande, rykande ansikte i rött och svart i behov av nerkylning.
Avundsjuka är en sådan där sjukdom som vi alla drabbas av då och då. Det är också en av de värsta att dras med. Är man drabbad så önskar man oftast att man skulle ha en stor brandspruta för att svalka den osande glöden inom en och bota avundsjukan.
Själv tycker jag att vi människor i allmänhet är väldigt avunds-värda. Jag menar, tänk dig vad en himla massa bra grejor som vi människor har hittat på, vilka lösningar och vilka manicker vi funnit upp. Det är just det vi borde ta fasta på istället. Inte på vad vi önskar att vi hade gjort och hur avundsjuka vi är på dem som gjort det, nej vi borde istället satsa på vad vi själva kan komma fram till för lösningar för att själva bli eller vara lika avundsvärda som människor på våran lilla jord.
Avund: ”En sån där bild skulle jag också kunna ta!”
Avundsjuka är väl något alla förmodligen känt någon gång. Att verkligen sukta efter något som man ser i någon annan. Det kan gälla pengar, utseende, relationer, livsstilar och slutligen talanger. Sen finns det ju även den lite grövre formen av avundsjuka som är svartsjuka. Men det är i alla fall den sistnämnda; talanger, som jag relaterar till den här bilden och inlägget i stort.
Personligen tillhör fotografering en av mina största hobbyer men det är jag ju inte direkt ensam om. Visst kan det vara positivt med många andra fotografer som man kan inspireras av och utvecklas med hjälp av, men allting har en nackdel. I det här fallet kan det länkas ganska tydligt ihop med veckans dödssynd då det är otroligt ofta som i alla fall jag blir rent avundsjuk då jag ser andra hobbyfotografer ta bilder som jag egentligen skulle kunna ta, men liksom inte kommit på det…
Jag vet inte om ni hänger med i mitt resonemang men poängen är i alla fall att det blir lite av en personlig tävling för mig att ta bilder som är bättre än andras, och när då det blir tvärt om bildas en groende avundsjuka. Det går väl lite hand i hand med tävlingsinriktning också…
Kameran på bilden har jag inte speciellt jättemycket historisk information om, då det mesta som står är vad den är tillverkad av. Kameran skänktes i alla fall till Sörmlands museum för cirka sex år sedan av Hugo Salling. Tidigare hade föremålet används av givarens far Carl Hugo då han fotograferat en hel del med den vid området runt Kalix älv.
Undrar om några av de bilderna skulle kunna frammana en avundsjuka i och med en konstnärlig klass…