Politik: "Cynism"Politik gör mig så fruktansvärt cynisk. Ju mer jag har läst på, lyssnat och debatterat med mig själv och andra ju mer cynisk blir jag.

Det är alltid någonting som är dåligt, vart man än vänder sig. Antingen är det skattefiffel eller så är det korruption och andra brott. Politiker man trodde brydde sig helhjärtat om sin politik visar sig sen bara att bry sig om pengar och makt.

Och om jag ska vara ännu mer cynisk så är det faktiskt politik och religion med, för den delen, som har dödat flest människor under hela vår historia. För det är dessa två saker som oftast startar krig, bara för att man tycker olika i olika saker. Och för det mesta har det med makt att göra då med.

Förr ville länder expandera och exploatera, kungar ville ha makt över så mycket som möjligt och så många som möjligt och det var inte länge sen som människor blev förintade på grund av deras tro eller hur de såg ut.

Apropå det verkar det nu som att Sverige Demokraterna har kommit in i Riksdagen och bli vågmästare. Kul... känns som tiden har spolats tillbaka några årtionden. Lär sig inte människor av historien?!

Jag tror inte jag gillar människor heller.


Politik: "Pajkastning"


 
Alla politiker, vilka parti de än tillhör, om de är högt uppsatta eller inte, är väldigt duktiga på att säga dåliga saker om partier de inte tycker om.

De kastar inte direkt pajer som kan ha varit i den här pajformen som kommer ifrån 1983 utan de slänger ur sig sina välformulerade men ändå så hårda meningar.

Personligen tycker jag att det vore bättre och mycket mer förståeligt om de kunde säga vad de själva var bra på först.

Innan valet pågick många debatter om allt möjliga frågor som är viktiga, det som jag tyckte att de hade gemensamt var hur gärna politikerna kastade ord på varandra. Jag undrar om det alltid har varit så?

Har politiker alltid satsat på alla andras svaga punkter och inte sina egna starka? Någon form av pajkastning har nog alltid pågått, och dessutom kanske inte politikerna fick prata så fritt som de får idag.

Pajkastning eller inte, politik kan vara fantastiskt intressant men samtidigt,helt fantastiskt tråkigt.


Nya bloggare till youthhood!

Nu har vi äntligen fått tag på två nya hungriga bloggare: 

Anna Viberg
& Louise Westman!Vi välkomnar dom och hoppas att de kommer trivas! :)

/youthhood

Politik: "Tomma löften"Usch vad jag är trött på politik nu så här efter valet. Jag har aldrig varit speciellt insatt i politik, eller jag har inte brytt mig så mycket om jag ska vara ärlig.

Jag tycker mest att politiker försöker locka fler röster genom att ge tomma löften om till exempel skolan, sjukvården etc.

På tal om sjukvård, dockan på bilden kallas ”Sture”. Sture användes på sjuksköterskeskolan i Eskilstuna under 60 och 70 – talet.

Sture representerar de två områdena inom politiken som jag tycker är viktigast, sjukvården och skolan.


Politik: "En smal balansgång mellan inflytande och relativ anonymitet"Det är nu lite mer än en vecka sedan vi vände för ett nytt bland inom svensk politik. Valet 2010 var en historisk händelse på många olika sätt. Det är första gången ett vi har en borgerlig stadsminister för andra året i rad.

Av valresultaten kan vi skåda ett mer miljömedvetet Sverige i framtiden då Miljöpartiet fick mer röster än de någonsin tidigare fått. Men den största snackisen angående valet 2010 är självklart att Sverigedemokraternas roll i den framtida svenska riksdagspolitiken.

Dagens svenska bloggpolitik är också något som i alla fall vad jag vet bland ungdomar har diskuterats väldigt mycket, och ofta inte i speciellt positiva ordalag. Egentligen skulle vi ganska enkelt, även om det faktiskt är väldigt likt, kunna likna denna politiska situation med vågen på bilden.

En våg där 349 stycken små delar av en helhet ska placeras någonstans i den tredimensionella politiska rymden. 20 av dessa föll utanför den högra sidan av vågen, ned i Sverigedemokraternas egen röstskål. Personligen tycker jag att blockpolitiken är en konstigt och ganska odemokratiskt sätt att vinna ett val på då det känns som om den ständigt utnyttjas, inte för att kunna samarbeta politiskt, utan för att få majoritet i valet.

Som de blå partierna nu i och för sig ändå misslyckades med. Men tänk efter, det finns väl inget parti som egentligen vill samarbeta med något annat. Alla partier vill ju egentligen stå i egen majoritetsposition där endast deras politik genomförs. Allt annat tillhör bara det ständiga ljug som numera är vardagsmat för våra samtida politiker.

Så vågen på bilden vägde inte över åt det varken det röda eller blå hållet. Inget block fick de efterlängtade 50 % eller 175 mandaten. Visst fick alliansen fler röster än de rödgröna, men eftersom de utomstående Sverigedemokraterna plockade så många röster som de nu gjorde vägde det inte riktigt över till blått. Jag tycker att en sextio år gammal balansvåg i trä är den perfekta metaforen för det som förändrade Sverige den 19 september 2010.


Fräscht: "Ofräscht"Egentligen. Finns det något värre än för gammal mat? Just mögel som är en följd av något som passerat bäst före gränsen är en av mina fobier. Klumpig mjölk är inte heller en direkt höjdare. Men just mögel, fy fan.

Jag har en personlig historia om då jag bodde på Väster här i stan, då jag kom hem från skolan en dag och skulle ta en limpmacka. Jag trodde att jag bara såg fel eftersom det var en ganska solig dag ute, så då kan man ju se lite fel på färger när man väl kommer in.

Jag tyckte ändå att de såg lite grågröna ut, men funderade inte mer på det utan plockade fram mackorna, smör och ost. När jag väl gjort i ordning mackorna och skulle ta första tuggan kände jag den sunkiga lukten och hann som tur ändra åsikt. Asså det var riktigt ofräscht.

När det gäller burken så vet jag faktiskt inte hur gammal den är, och faktum är att jag inte tror att jag vill veta. Matföremål på museum kan ju inte vara annat än för gamla. Dessutom känns ju själva produkten, även om den nu skulle varit innan bäst före datumet rejält oaptitlig. Jag skulle inte bry mig om det på burken står att den är extra fin, jag skulle aldrig äta ostron-ansjovis. Det låter nästan värre än mögliga limpmackor.


Fräscht: "Besatthet"För hundra år sedan var det inte direkt normalt att duscha varje dag, schampo var inte någonting man skulle ta med sig till en öde ö och deodorant var nog mångas dröm, men ännu inte en miljardindustri. Nutidens extrema besatthet av att ständigt vara fräsch som en nyponros är inte alltför gammal.

Jo, under bland annat 1800-talets romantik var parfym en besatthet på många av de europeiska hoven, men fortfarande går ryktena om att det var med en fruktansvärd stank som omgav societeten, illa dolt av lite jasmindoft.

Så hur kommer det sig att vi nu idag är så besatta av att få bort precis allt smuts från våra kroppar, hur gick det till när svett blev synonymt med arsenik och hur blev balsam närmast en mänsklig rättighet?

Vi har till och med gått så långt att vi har låtit djurschampo och djurhygienartiklar bli en helt normal grej, och i varje sann hästflickas ryktlåda (take it from someone who knows, denna hästschampoflaska som nu står i magasinet har en gång tillhört mig och min första häst Rasmus).

Visst tycker jag att alla ska vara någorlunda fräscha och inte lukta illa, men har vi inte gått lite för långt i vår jakt på fräschör?


Fräscht: "Vuxendryck"Självklart vill man känna sig fräsch istället för äcklig eller sunkig och en sak som jag känner mig pigg och fräsch av är vårt kära kaffe, nackdelen är dock att din andedräkt blir allt annat än en frisk fläkt.

En kopp varmt, rykande, helst svart kaffe får dig att vakna upp en dåsig dag. Kanske var det så personerna som drack ur den här kannan kände?

Kaffe kom till Sverige 1685 och blev efter några år och förbud mer och mer populärt och nu sitter många av oss och dricker denna vad jag tyckte från början var en ”vuxendryck”.

Andra saker som jag känner mig fräsch av är vårdagar, allt runt omkring är smutsigt efter slaskvintern. En till sak är tuggummin, som man kan stoppa i munnen efter den varma koppen kaffe och därmed inte lukta sump.

Kaffekokaren sätts på om morgonen som av gammal vana i de flesta hus och hem för att få en bra
start på dagen, känna sig lite piggare, och fräschare.

Louise Westman


Fräscht: "Ett passande tema"I helgen ska jag och min pojkvän ta en liten sväng till Coop och köpa saker som rollar, maskeringstejp, penslar och färg. Förstår ni vad vi ska göra? Vi ska måla om, i en ny och fräsch färg.

Jag och min pojkvän bor i universums minsta lägenhet och dess blå väggar gör inte så att den känns större precis. Plus att jag hatar färgen blå när det gäller inredning, det funkar när det gäller toaletter men ingenting annat. Personligen älskar jag varma färger och skulle gärna vilja välja en röd färg, men eftersom det bara skulle göra lägenheten mindre så låter vi bli med rött.

Nu undrar ni säkert varför jag har valt en ask med häftstift till dagens tema. Fast är man smart så kan man ju koppla. Det är nämligen så att vi ska måla om i en ljus och fräsch färg och sedan dekorera med svart/vitt.

Vi ska sätta upp mina två fina planscher varav den ena är en bild på Robert Smith från The Cure och den andra på bandmedlemmarna i Depeche Mode. Man önskar ju att vi kunde sätta upp dem på ett snyggare sätt än häftstift, men så får det bli, och snyggt kommer det bli.

Kala väggar är ingenting jag gillar direkt, därför tackar jag världen för häftstift och möjligheten att klämma upp vad man vill på väggen.


Fräscht: "Förlossningstång"Det är mycket roligare att vara ironisk än att vara seriös. Fast det fungerar ju bara om alla andra fattar att man är ironisk, annars framstår man mest bara som dum i huvudet.

Jag hade först tänkt skriva en text om hur fräsch denna förlossningstång från 1913 var. En förlossningstång är precis vad det låter som, en tång som användes vid förlossningar förr i tiden. Behöver nog inte gå in på hur den användes i detalj.

Men om jag hade skrivit om dess fräsch-het kanske inte alla hade fattat ironin och jag ville inte riskera att framstå som något äckel här ute på internet. Så för enkelhetens skull säger jag att förlossningstången är allt annat än fräsch.


Fräscht: "Strukna kläder ska det vara!"Det finns mycket som är mer eller mindre fräscht. Något som jag tycker är fräscht är nystrukna kläder. Jaha, nu tänker ni kanske ”vad är det som är så fräscht med det?”.

Jo, det ska jag tala om, plagget blir liksom lite extra fint när det är struket. Strykjärnet på bilden är gjort av mässing och ser ut att vara lite klumpigare och mer svåranvänt än de strykjärn vi använder oss av idag, då det i princip bara är att stoppa in en kontakt i väggen.

Ändå är det många (enligt min uppfattning) som struntar i att stryka sina kläder. Har vi helt enkelt blivit så lata att vi inte orkar? Eller bryr vi oss bara inte om våra kläder är skrynkliga? Men enligt mig så är det riktigt skönt att sätta på sig en nystruken t-shirt en kall morgon.

ANNA VIBERG


Fräscht: "Nytt och Fräscht"Detta är en TENS-apparat och den är till för att lindra din smärta med hjälp av svag elektricitet.

Den fungerar så att den ger ut impulser. Din kropp har egna system för att lindra smärta, en TENS-apparat samarbetar med dessa system och förstärker dess effekt. Just denna TENS-apparat har används av läkare Bengt Rönnberg från Motala.

Det finns en anledning till varför jag har detta föremål på tema Fräscht, apparaten är nämligen helt nyinkommen till museets samling. Ny och fräsch helt enkelt. Själv skulle jag ha svårt att lita på en apparat från 1900-talet, vars syfte är att dela ut elektriska impulser. Men den är fin att titta på.


Nystart: "Reinkarnation"Veckans tema är nystart, en liten ära till våra fräscha nya bloggare Anna och Lolla. Vi vandrade runt i magasinet, tänkte på nystarter och jag fick syn på en kista. Det kändes så självklart! Vad kan vara mer av en nystart än döden?

Nu är det här visserligen inte en likkista, utan den går under benämningen förvaringsmöbel och är tillverkad 1926. Men jag tänker ta mig artistisk frihet och fortsätta att spinna vidare på den yttersta av alla nystarter.

Vad händer egentligen när man dör? Det måste ju vara den fråga som vi alla, genom alla tider har ställt oss. Det var nog lite lättare att ställa sig den frågan när man fortfarande hade en fundamental religiös övertygelse, Himlen eller Helvetet var ju svaret.

Nu är det inte riktigt lika lätt att veta vad som sker efter att man dragit sin sista suck. Men jag tror i alla fall att man på något sätt får en nystart, vare sig man är medveten om det eller ej.

Vad tror ni?


Nystart: "Äventyr"Starta om på nytt i livet är det en del i vår värld som gör och vad passar inte bättre då än att ta sitt pick och pack för att sen stiga på närmaste båt och ta sig till en annan världsdel?

Med just den här båten kommer du inte så långt utan kanske tar en tur i skärgården, den är ifrån 1937 och användes till just det. Inga storslagna resor utan ett stilla puttrande på lugnare hav.

Men när jag tänker nystart så tänker jag på en större båt eller snarare att skepp, Titanic ungefär, om man bortser från att de flesta dog så var de flesta människorna lyckliga och förväntansfulla eftersom att de var på väg för att bygga upp ett helt nytt liv med nytt arbete, nytt boende, nya människor.

Kanske man vill lämna någonting bakom sig, kanske en dålig början, eller också har man bara en önskan om nya äventyr. Då är ett bra alternativ att få ny energi genom att åka iväg och starta om, få nya chanser och så klart äventyr!

Louise Westman


fastfrusen på nynäs

Hejhej!

Här sitter vi i en iskall lada fylld av alla sorters olika plastdjur. Det finns några levande också faktiskt, ett par grisar och ett par får, dom är supersöta!

På våran högra sida finns ett slakteri där man får se väldigt ingående en gris väg mot döden. Väldigt brutalt, men jag rekommenderar att ta en titt i alla fall, det är mycket man inte visste om denna bransch. Sen finns det såklart lite lättare saker att kolla på för dom som inte tål mycket blod som till exempel söta små plasthundar!

Så trotsa regnet och kylan och kom förbi och hälsa!

/Emma


Intressant men iskallt!

De två grisarna här på Nynäs sover, fåren äter mest och vi bloggar.

Vintern har tydligen kommit hit men vi kikar omkring på utställningen
i alla fall, det finns otroligt många djurimitationer och framför oss
ligger en ko i plast som ser ut att kunna resa sig upp när som helst!

Jag undrar vad grismannen är för en typ så honom ska jag gå och
studera ännu lite till.

/Louise

Nynäs!

Just nu sitter vi i en hästbox och bloggar, eller jag tror att det är en hästbox i alla fall. Vi är på Nynäs, det finns en utställning här som heter "Älskas...ätas" som handlar om allt från husdjur till slakterier. Spännande och intressant!
Vi sitter här och drömmer oss bort till varmare breddgrader för hösten har verkligen kommit till Nyköping! Tänk vad fort tiden går..

Nej nu ska jag gå och titta mer på utställningen!

/Anna

Vi är tillbaka på nynäs!

Youthhoods nya häng-ställe verkar vara Nynäs faktiskt, nu är det andra gången på kort tid som vi är här och bloggar. Det kanske är dags att lägga ner Raspen och flytta onsdagsmötena hit?

Men idag är det inte festival, utan det är tema Hantverk på denna fanatstiska utställning. Dessvärre är det svinkallt men vi har ändå mycket roligt! Vi skriver lite roligare grejer sen, jag har inte fått mitt morgonkaffe än.... hejdåååååååååå /klara

Träffa youthhood på utställningen Älskas.. ätas

Imorgon startar helgprogram i Älskas... ätas på Nynäs Slott. Och självklart är youthhood där!

Kom och live-blogga med oss i Youthhood. Du kan också skapa av animaliska material tillsammans med DIY – hantverksaktivism. Vad används djuren till? Tova ullarmband, sy skinnpung mm.

Plats: Inuti och runt omkring utställningen. Gamla ladugården, Nynäs slott.

Tid: Lördag och söndag kl. 10-17 (youthhood medverkar bara på lördagen).

Ses imorgon!


Nystart: "Teknologisk nystart"Den teknologiska utvecklingen har under de senaste åren gått med en lavinartad fart. Se bara på mobiltelefonmarknaden som utvecklas från kilotunga lådor till dagens smartphones.

Se bara den här datorn på bilden, nu har jag tyvärr tappat bort informationslappen vilket gör att jag inte vet från vilket årtal den är ifrån, men jag skulle gissa på tidigt 2000-tal. Jämför med utbudet på datorer idag.

Det är egentligen helt galet hur snabbt det går. Och tänk såhär, var är vi, utvecklingsmässigt om ytterligare tio år? Eller tjugo? Kommer vi ens använda telefoner liknande de som finns idag?

För cirka ett år sedan läste jag en sjukt intressant bok som handlade om just den här utvecklingen, eller snarare var det en samhällsbeskrivning från ett futuristiskt perspektiv.

Boken heter Feed och handlar om hur människor har slutat använda mobiltelefoner och datorer och istället använder datachip kopplade till hjärnan. En väldigt skrämmande bok som skildrar ett väldigt viktigt ämne, boktips där.

Och egentligen tror jag inte att den utvecklingen är så speciellt osannolik. Eller?


Nystart: "Ridskor"Jag vill ha en nystart typ cirka 50 gånger om dagen. Så fort det går det minsta snett vill jag klippa av mig håret, tatuera mig eller sätta mig på första bästa flyg ifrån det här landet.

Men tyvärr är jag alldeles för feg för att göra något av det redan nämnda, så istället köper jag kläder, massor av kläder. Helst ska man ju köpa matchande accessoarer till det med. Allting för att känns sig som en ny människa och på så sätt få bort det gamla misslyckande jaget.

Skor är någonting som är ligger högt upp på listan över saker jag köper i mina svackor. Men här på bilden är det ett par ridskor, varför? Jo, jag har redan skrivit om det här förut men känner att det är värt att tas upp igen. Detta är min medbloggare Klaras ridskor. Så ville bara påminna alla om Klaras mörkna förflutna som ridtjej. 


Nystart: "Är fräscht"

Vi alla behöver en nystart någon gång. Jag har nog haft över 1000 nystarter, jag vill alltid börja om och göra saker bättre än vad jag gjorde de innan. Men det är inte alltid så lätt, ibland kan man bara inte göra det. Det är då man önskar att man hade en magisk klocka som man kunde dra tillbaka tiden med.

Men det handlar ju inte riktigt om det, det handlar mer om att ta nya tag och göra nya saker. Och att känna sig redo. Jag och mina vänner har pratat mycket om att flytta till London efter studenten och bo där ett tag. Nytt boende, nytt jobb, nytt land, nytt språk, nya människor. Det kallar jag nystart.Så jag hittade den här globen av pappiermaché från 1766. Den är mycket stor och stativet är målat i just engelsk röd färg. Det var ju inte kopplingen jag var ute efter men det var ett trevligt sammanträffande.

Jag tänkte mest att själva grejen med att flytta utomlands måste vara en av de största nystarterna man kan göra. Att förändra sitt liv väldigt drastiskt, även fast det bara är för nån månad. Nystart är häftigt, nystart är fräscht.


Nystart: "Äta bör man annars…"Ibland kan jag önska att jag hade samma funktioner som en dator. Att kunna starta om sig är en funktion som attraherar mig. Att kunna trycka på en starta om knapp, att få en slags nystart.

Vi har två nya bloggare på bloggen, nytt blod, nya tankar och idéer, en slags nystart helt enkelt. Detta kommer förmodligen leda till att bloggen kommer kännas nyare, fräschare och om inte lite bättre också.

Besticken på bilden har tillhört Axel Eriksson som var chef på Hemvärnet i Askersund under 1950-talet. De är gjorda av rostfritt stål och skiner än idag.

Ibland kan jag själv vilja känna mig lite nyare och om inte annat piggare. Det är under dem tillfällena som jag saknar en starta om knapp. Men jag har ett annat, mer mänskligt, knep. Jag tar någonting att äta. Det funkar på mig, jag vet inte om det funkar på andra, alla fungerar vi olika. Slutsats jag kan dra utav detta är att när jag känner mig trött, gammal och omotiverad så beror det ofta på att jag är hungrig.


Nystart: "Gott, men ack så svårt"Nitton år, så gammal är jag, eller ja rättare sagt så fyller jag nitton om cirka två månader. Men något som jag ännu inte har lärt mig är att laga mat, om man inte räknar med att koka makaroner förstås.

Jag känner dock lite press på mig att lära mig detta, laga mat alltså, innan jag om något år eller så flyttar hemifrån. Grytan på bilden är från 40-talet och jag får en känsla av att nittonåriga tjejer som levde på 40-talet kunde laga mat.

Så jag har nu bestämt mig för att jag ska lära mig att åtminstone laga lite enklare rätter, så att jag inte bara livnär mig på makaroner när mina föräldrar är bortresta och när jag har flyttat hemifrån. En nystart i livet helt enkelt!

Anna Viberg


Kafferep: "Kaffe-rep!"Eftersom min fantasibrist tar död på mig så får jag göra det bästa av situationen. Veckans tema är "Kafferep", och även fast jag har varit på så otroligt många kafferep i mina dagar så kan jag liksom inte komma på något spännande att skriva om det. Det har liksom blivit en alldaglig grej.

Men, jag letade upp en kaffekanna i alla fall, en riktigt fin kaffekanna av metall i gammal rokokostil. Den var tillverkad år 1800 och har ett mönster av blommor och blad på pipen. Den var så fin så att jag nästan ville sno med mig den hem.

Jaha, så jag valde en kaffekanna, det kändes ju lite naket och uppenbart. Men jag hittade också ett rep! Och där ser man, Kaffe-rep!
Kafferep: "Blää..."120 000 ton importerades år 2007. I snitt dricker vi 12,4 kilo per år här i vårt avlånga land. Latte, Macchiato, Espresso, Cappuccino, Ristretto… Kaffe helt enkelt. Globalt sätt dricker vi enormt mycket kaffe med tanke på vårt fjuttiga antal invånare.

Hmm. 12 kilo kaffe per år… i år har jag druckit… en kopp svart kaffe, som jag fick trycka i mig. Efter en hel del kväljningar gick koppen faktiskt ner. Nej, men ärligt talat – jag avskyr kaffe. Tycker det smakar jord.

Föremålet jag valt till veckans tema är därför en stor mjölkkanna. Möjligtvis skulle jag kunna ha tagit något med socker istället, men meningen med mjölken är i alla fall att dränka kaffesmaken om jag väl ska dricka det.

Eftersom jag inte har någon speciellt bra relation, eller någon direkt relation överhuvudtaget till kaffe har jag inte jättemycket att tillägga på veckans tema. Däremot är mjölk extremt gott, och passar till nästan allt.

Kannan på bilden är märkt med ”Stockholms Mjölkförsäljnings Aktiebolag” och är daterad till 1879 och enligt uppgifter ska den rymma hela 12 liter vätska. Ganska ball tycker jag i alla fall.


Kafferep: "Kaffe fortsätter förbrylla mig"Kafferep känns otroligt gammalmodigt och är inget som dagens ungdom vill förknippas med. Enligt Wikipedia var kafferep mycket populärt under mitten av 1900-talet. Idag känner i alla fall inte jag någon som roar sig med detta, ordet är näst intill främmande för mig.

Så frågan är: vad har ersatt kafferep? Kanske är det stora utbudet på caféer som konkurrerat ut denna företeelse. Jag är själv ingen kaffedrickare och har därför aldrig upplevt tjusningen med att unna mig en kopp kaffe. Snarare att jag skulle straffa mig själv med att pina i mig en besk kopp svart vatten.

Men det jag undrar mest över är vad efterledet -rep står för. Kafferep, jag fattar ingenting.


Kafferep: "One more cup of coffee"Jag gillade inte kaffe förut, jag gick nämligen igenom en traumatisk upplevelse när jag var liten. När jag trodde att mina föräldrar inte kollade på så tog jag en stor klunk av mammas kaffe.

För det första så var det skitäckligt, sen såg tyvärr min pappa händelsen och sa till mig "Om man dricker kaffe när man är liten så slutar man växa". Jag blev livrädd och bestämde mig för att aldrig dricka kaffe igen.

Nu idag vet jag inte om det han sa var sant eller inte. Jag blev ganska kort ändå, fast jag inte drack kaffe. Men en grej som förändrats är att jag idag älskar kaffe!

Det är sällan det går en enda dag utan denna dryck, speciellt långa kalla skoldagar. Dock finns det lite negativt med det, kaffe är dyrt! I alla fall om man måste gå och köpa det på ett café varje dag.

Jag har en lite hatkärlek till den som upptäckte kaffebönorna. Det är så gott, men ack jag har inte råd. Om vi levde år 1756 skulle kaffe vara förbjudet just nu, då var det på grund av att bönderna var lite sura över att hembränning var förbjudet och hämnades.

Det höll inte så jättelänge. Lite synd, det skulle varit bättre för min ekonomi.


Kafferep: "Något tokigt att tala om"Kafferep eller fika som det numera kallas är en fantastisk grej tycker jag! Mitt liv skulle nog vara väldigt annorlunda om inte dessa fikor fanns.


Det är på fika man utvärderar dagen, skrattar, snackar strunt, diskuterar politik eller bara skvallrar allmänt. Kafferep är helt enkelt någonting som verkligen gör att folk kommer nära varandra och som håller en uppdaterad!

Jag kan tänka mig att kafferepen ser ut ungefär som de gjorde förr i tiden som idag. Samma grej liksom, man kanske till exempel diskuterade en väldigt ful hatt som någon annan hade på sig? Som den här hatten från 1967: den har nog diskuterats på flertalet kafferep!


Lång hållbarhet: "Tyll och korsett"Det är såklart många saker som har riktigt lång hållbarhet. Eller inte. Iallafall inte min dator. Men jag prövar mig på att skriva ett inlägg ändå.


Men jag försökte tänka mig andra saker som har riktigt bra hållbarhet. Och med tanke på att saker ju måste hålla bättre om man inte använder de så mycket. Och så hittade jag en mycket fin klänning från 1917, en långklänning i vitt siden och blommönster.

Så fin, eller snarare vacker. Jag tänker att den som köper en sådan klänning måste ju bara använda den vid mycket speciella tillfällen. Kanske baler, bröllop? Tyllen och korsetten är det som får mig att tänka på det.

Den här klänningen måste ha hållit bra, med tanke på att den faktiskt finns kvar och fortfarande mycket vacker. Den var nog varsamt använd och därmed den långa hållbarheten.


Lång hållbarhet: "Tidlös"

1885 uppfanns cykeln av John Kemp Straley, och jag kan tycka att han var en rackarns bra kille! För cykeln, den används ju fortfarande idag, 125 år senare. Den har alltså ganska lång hållbarhet den idén, och det är just lång hållbarhet veckans tema handlar om!

Förr i tiden höll cyklar oftast väldigt väldigt länge, jag har hört rykten om cyklar som har vandrat i generationer, från mormor till mamma till dotter. Dessvärre är det inte riktigt samma kvalité på dagens cyklar (host konsumtionssamhälle host) och en annan grej som gör att du inte kan investera i en cykel som håller i 45 år är alla cykelstölder. Cyklar blir alltid snodda någon gång, det är faktiskt ett faktum.

Den här fina cykeln får illustrera cykelns långa hållbarhet, och cykeln kommer nog alltid vara aktuell som ett miljövänligt och konditionsvänligt åkdon!
Tre lyckliga vinnare av tävlingen ”Gissa grejen”!När youthhood var med på Typ en festival i Nyköping utmanades besökarna med en lurig tävling, ”Gissa grejen”. Uppgiften var att gissa kring fyra museiföremål från Sörmlands museums samlingar.

126 personer svarade, fem hade alla rätt och nu har vi lottat tre lyckliga vinnare (som vinner två biobiljetter var):

Josefin Gustavsson, Nyköping
Maja Primdahl, Katrineholm
Linus Jonsson, Nyköping

Grattis - vinsten kommer med posten! Tack alla som tävlade.
Här är de rätta svaren: 


1. Vad är det här? 

o        En tvättsvamp från ett turkiskt bad från 1700-talet

o        En ost hittad i en råtfälla från 1800-talet

o        En limpskiva från Nyköpings gästabud2. Hur många kombinationer har en Rubiks kub? 

o        43 252 003 274 489 856 000

o        584 683 506 281 000

o        387 104 589 860 290 0003. Vad är det här?

o        Ett botoxset från Frankrike, 1940-talet

o        Ett tortyrinstrument från första världskriget

o        Ett medicinskt verktyg använt för att ta bort ont blod4.  Vad har den här grejen använts som?

o        En forntida maracas

o        En ”fråga chans-grej”

o        En väldigt gammal miniräknare