Dreaming of a white Christmas?

Nu kanske det känns som en aning missplacerat att jag skriver om snö, när den precis har försvunnit från Nyköpings gator och ersatts av underbar sol och fantastiskt vårväder. Men det är då det är dags att titta tillbaka!
 
Snö är något som vi i de kalla nordländerna får tillbringa halva vår livstid i, så varför inte uppskatta den? Och förstå hur mycket enklare det har blivit med snöns problem nuförtiden, vi kan ju bara vänta på plogbilen i den vildaste snöstormen.
 
Här är ett citat från Sörmlands museums minnesinsamling LIV 1996.
 
"Den 26 februari 1942 föddes Kerstin och den dagen var det snöstorm. Vägen från Överby till landsvägen hade yrt ihop, men Harry och jag körde Brita ut med häst och släde. Taxi var tingad för färden till Flens BB. Vi såg ljuset när bilen kom uppe vid Grinda, men sen dröjde det. Bilen hade fastnat i drivorna. Efter en evighet kom den fram."
- Ivar, född 1911
 
Det känns ju som att det var lite tuffare att leva i Sverige på vintern på 40-talet än det är idag.
 
Tänk på det nästa vinter när du sitter hopkurad under en filt och klagar över vädret med en kopp varm choklad!


Har ni någonsin sett?



Har ni tänkt på att vykort ifrån där du kommer alltid är soliga med sköna stränder, bad och sol. Förutom när du varit på skidsemester där det är snö och sol på korten.


Men har ni någonsin sett ett vykort med störtregn på? Inte jag i allfall, men jag tror att folk vill att det ska se så lockande ut på korten och att man ger ett tips till sin mottagare att "hit kan ni också resa, för här är det jättevarmt" - för ingen vill ju resa till ett ställe där det är kallt och blåsigt.


Men jag tror inte att våra metrologer kan förutspå allting som sker här i världen, men det kanske är andra som kan. T.ex. i Mayafolkets historia står det att det kommer komma en våg som kommer att slå ut en del utav befolkningen, det var ju det som hände i Thailand att tsunamin kom. Dom har kanske redan räknat ut vad som kommer att hända.


Vilket fall som helst så återgår jag till vykortens lilla värld och jag skulle i och för sig inte tycka om att få ett kort med spöregn eller ett sönderbombat hus, man vill väl se det fina i det hemska, eller?



Matilda Thorén

Dags att skaffa en vårig toning på håret?

Min absoluta favoritårstid är våren. Det är då jag, som många andra, kliver ur min vinterdepression och äntligen börjar leva igen efter den långa vinterns elände.


Det är ju så, att när tempraturen börjar börjar stiga upp mot plusgrader så börjar folk ta sig ut igen. Det är märkligt hur mycket solljus kan göra med oss människor. Soffpotatistiden är över, folk blir mer sociala och allmänt gladare.


Ett annat tydligt vårtecken är modet. När jag fikade häromdagen dappade jag en damtidning och den bara öste över mig om hur man ska klä sig och hur man ska styla frillan nu när det är vår 2009.


Och när vi fick temat "väder" så började jag tänka på det direkt. Det kanske är lite långsökt, men när man väl tänker på det så blir det mer självklart.


Jag hittade den här lilla reklamen från Veckorevyn från 1943, och här hittar jag exakt samma sak.




Det är något speciellt när man får sin första dos av riktig sol på året. Och att folk får lust att fräscha upp sig och fixa till sig lite extra blir helt plötsligt lite mer aktuellt. Så har det nog alltid varit.


I’m singing in the rain!

Många säger att livet är som en bergochdalbana, jag skulle nog likna livet lite mer som väder!


Väder är någonting man verkligen inte kan kontrollera. Visst, man kan kolla på några väderprognoser då och då i tidningar och förbereda sig lite, men fortfarande... man har ingen kontroll.


Är det en storm på väg så gäller det att bunkra upp med mat och spika igen fönstren! Och om man vet att det snart kommer bli en riktigt solig och fin dag så vet man att man måste passa på och njuta.


Många gånger har vädret ställt till med hemskheter. Vulkanutbrott, jordbävningar och tornados bara för att nämna några.


Fast vänta, vulkanutbrott & jordbävningar kanske inte har något med väder och göra, utan mer med själva jorden och miljön. Nu blev det knepigt, jag får ta och kolla upp det någon dag.


Men för att komma tillbaka till det där med livet och väder, så stämmer det inte riktigt heller. Livet kan man inte riktigt kontrollera och det kan skifta väldigt mycket från dag till dag precis som väder.


Men! När det gäller väder kan man fuska lite och se hur framtiden kommer se ut, vilket man aldrig får göra i livet.


Hittade en gammal amerikansk tidning med massor av mysiga årstidsbilder.


En konungs bästa vän


Viktor Einarsson, bloggare eller vad?

Att vara mångsysslare är ju allmänt känt ett annat ord för att vara arbetslös. Men då den här mannen var verksam på det svenska hovet under tidigt 1800-tal hade benämningen en annan betydelse.


Hans var Karl XIII's högra hand och stod honom mycket nära. Han var den person som alltid fanns tillgänglig att ställa upp om någon arbetsuppgift var tvungen att göras. Som utbildad både hästskötare, kock, ordningsvakt och allmän underhållare var han en mycket uppskattad man i hovet.

Efter att kungen blivit mer och mer senil överfördes makten 1812 delvis till Karl Johan. 1814 ingick Norge och Sverige union, och Karl XIII blev kung i Norge, självklart med sin kompanjon som följeslagare. Tyvärr blev hans kompanjon allvarligt sjuk under resan och avled strax efter dem nått den norska huvudstaden.

Som ni förmodligen ser är det här inte en bild på en 200 år gammal mångsysslare, utan en bild på min bloggkamrat Viktor iklädd festliga maskeradkläder. Men om man får drömma så skulle han kanske i ett tidigare liv haft ett annat öde?



Max af Klercker


La vie en France

Som en uppmärksam läsare kanske har insett så har jag en ganska stor fascination för en av våra coolaste nationer, Frankrike.


Trots att jag hoppade av franskan i skolan när det kom till att lära sig passé composé och böja voyager i futurum så har det ljuva livet i Frankrike verkligen satt sig i mig.


Jag kan stolt säga de två senaste presidenterna, slänga in småord som n'est ce pas? och moi i samtal, och det finns inget annat ställe än Paris som jag kan tänka mig att bli gammal i. Jag är helt enkelt lite av en frankofil.

Det känns därför ganska naturligt för mig, när vi klädde ut oss i olika historiska kläder, att nappa min kära vän Dominique och genast kalla hennes klänning och hatt för chict franskt 50-tal.



Dominique Sternberg, bloggare på Youthhood.

Det började bulta i mitt hjärta när jag tänkte på de graciösa damerna som på 50-talet levde loppan i Paris med vackra klänningar, små hattar och långa cigarettmunstycken.

1947 myntades begreppet "The New Look" av Cristian Dior, och hans första kollektion visades upp i Paris i februari samma år.


Dior vill framhäva de kvinnliga formerna, och det handlade om en markerad byst, smal midja, betonade höfter och en vid underkjol av tyllkjoldelen.


En kjol av taftsiden kunde kräva uppemot 20 meter tyg för att få den avsedda vidden. Ett flertal kvinnliga filmstjärnor och celebriteter anammade den nya stilen, däribland Audrey Hepburn och Grace Kelly.

Det är härifrån jag får min vision av min vän Dominiques stil, min hjärna kopplade 50-tal med The New Look, som förövrigt fotades bland annat i livsfarliga poser på Eiffeltornet, och visst känns hon lite chic och elegant?

50-tal i Paris betydde Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre och existentialism. I en tid där De Gaulle inte än hade tagit tag i styret och landet fortfarande led efter andra världskriget, visst kan det då vara skönt att förlita sig på stil?



Klara Lindvall

”Jag vill tala med länsman! Hör ni inte vad jag säger?”


Bloggande länsman på Youthhood.

Fram till år 1675 hade varje socken eller by en egen slags polis. Det var en han alla luffare hatade. Det var han alla bovar rymde ifrån. Det var han som var lagen.


När rättsväsendet "slog igenom" i Sverige fanns det en man som utgjorde en länk mellan statsförvaltningen och lokalsamhället. Det vill säga de små socknarna eller byarna som fanns lite här och var.


Han var alltid propert klädd och rakryggad. Vid vägdirektioner eller vid minsta otyg var han där för att vägleda folket till rättvisan, Länsman!



Victor Soldeus


Tågkonduktör eller popcornförsäljare?

Man kan fråga sig vad denna tuffa brud ska föreställa, och vad kan det vara? Är hon tågkonduktör eller popcornförsäljare? Gissar du på popcornförsäljare så bränner det, för här har vi nämligen en cirkusdirektör.


Emma Vestberg, bloggare på Youthhood.
Här som cirkusdirektör.

Första cirkusen vad jag vet var Cirkus Maximus som fanns i Rom ca 500 år f.kr. Det var en slags bana där man hade hästkapplöpningar och sånt. Sen kom den brittiske Philip Astley på 70-talet och tyckte att man kunde peta in lite humor i det hela. Där föddes dagens moderna cirkus.


Jag kommer ihåg när jag var liten och gick på cirkus. Jag fick sockervadd så att jag inte kunde sitta stilla på min plats medan någon överrörlig akrobat hängde och dinglade i ett rep sjukt långt ovanför marken.


Man får som sagt se akrobater, men man får se andra intressanta saker också som jättetränade djur, sjukt skickliga jonglörer och har man tur så är clownen rolig också.


Men Emma här, föreställer ju cirkusdirektören. Den viktigaste av de alla, den som öppnar upp och presenterar alla nummer och framför allt - fångar intresse.


Här krävs ju ofta en touch of humor, vilket våran Emma har. En cirkusdirektör med hög blå hatt och rosarandig kavaj kan ju aldrig bli fel!



Dominique Sternberg

Cirkus

Den perfekta cirkusupplevelsen måste ha elefanter, massor av eld, clowner, galopperande hästar och människor i riktigt snygga kläder. Lite som den här outfiten:



Klara Lindvall, bloggare på Youthhood. Det är svårt att bli mer cirkus än så här.


På något sätt kopplar jag det här till Charlie Chaplin. Jag tror nog att det är hatten som gör det. Kan även ha att göra han var en varietéartist och höll på med en del scenkonster och grejer. Men bara kanske.


Cirkusen har funnits ända sedan antikens Rom, då användes det mest för kapplöpningar med hästar och uppvisningar med tränade djur.

Sedan har det bara vuxit och vuxit och blivit ännu större färgsprakande shower! Och jag blir fortfarande lika glad när jag ser att någon cirkus är på väg till stan.



Emma Vestberg


En lingonbehållare för sjömän



Det är många saker här i livet som innehåller vitaminer. Till sjöss led detta ofta till den ökända sjukdomen eller bristen som det egentligen är, skörbjugg.

Namnet kommer ifrån att det var sjömän till just sjöss som fick för dåligt med vitaminer och dog av vitaminbrist. Just den här krukan användes på ett skepp under 1800-talet och innehöll lingon.

Idag händer det att väldigt många går in i väggen, vilket ofta säkert beror på vitaminbrist. När du drabbas av vitaminbrist blir du väldigt trött och du säckar helt enkelt ihop. Detta kan lätt åtgärdas av att äta mycket frukt.


Victor Soldeus

Håll upp kjolen!



Tänk att det kan vara så svårt att se vad ett föremål har för funktion och vad den används till. Jag kom fram med tre olika förslag, varav ett var rätt. Nu kommer sanningen fram.


Svarsalternativ nummer två var det rätta svaret. Inte helt lätt kanske, men ingen har sagt att det ska vara lätt heller. Jag ska väl passa på att säga grattis till alla som gissade på nummer två: kjolupphållaren. Grattis!

Två av dem som kommenterade sina gissningar hade rätt. Jag kan inte annat än fascineras av er insats.

Det är inte alltid lätt att gissa rätt


Viktor Einarsson


Att manuellt demonstrera elektricitet



Alternativ nummer två var rätt såklart, nåt annat vore ju konstigt... Eller egentligen var min första chansning en bingomaskin, dock kanske inte nån speciellt genomtänkt gissning, men ändå.


Jo, men som sagt så var det dårå en elektricitetsmaskin. Nu vet jag inte så mycket om den men jag gör mitt bästa. Föremålet i fråga användes i undervisningssyfte på skolor, förmodligen i fysik- eller kemiundervisning.


Att döma av maskinens utseende skulle jag säga som tidigare, att när spaken snurras bildas friktion av ståltråden som ligger tryckt mot kupolen. Då friktionen blir tillräckligt stor uppstår elektricitet mellan knopparna längst ut på ståltråden.


Jag har däremot svårt att tro att detta skulle ge ett så tydligt resultat att det skulle synas i dagsljus, men i och för sig är det ju bara att släcka lampan...


Om någon av ni läsare varit i kontakt med en liknande apparat skulle ni väl kunna höra av er, om jag haft någonting rätt vill säga?



Max Af Klercker

Vad var det nu då?

Det är det vi inte riktigt vet, om ni förstår min logik. Visst skulle de allra flesta kalla det här föremålet
för en stol, men det finns alltid någon liten pys som skulle ifrågasätta det.


Men om vi nu ska vara smått realistiska så är det här en stol. Men! En väldigt fin stol. Den här stolen är tillverkad av Carl Malmsten, som var en svensk inrednings- och möbelarkitekt.

Han har skapat många fina möbler, och har bland annat inrett det knallballa hotellet Waldorf Astoria i New York. Såhär använder man en stol:



1. Se till så att stolen står stadigt så att du inte ramlar.

2.
Placera försiktigt rumpan på stolen.

3.
Sitt ner, hur du vill.

Stolar är en bra grej, för det är jobbigt att stå upp.


Klara Lindvall

Att slippa knyta för hand



Jamen, ni som gissade rätt på 2an hade självklart rätt, ni andra hade fel, fel, fel!

Detta är alltså en hållare som man använde förr till att "knyta" igen hålet på örngottet med. En mycket smart investering må jag säga, för jag lägger alltid min hand under kudden för att jag ska få lite mera stöd och då är det lätt hänt att jag kommer in i själva öppningen och får panik av alla fjäderstickor som tittar ut ur kudden, jag är väldigt mesig, ja.


Men tänk er själva att slippa knyta för hand, istället är det bara och spänna runt detta föremål och sen rycka och dra lite och så är det klart!


Matilda Thorén

Hängde du med på fysiken i grundskolan?

Ja, vad var detta för något nu då?




Det här är en rund liten ställning av mässing med ett hål i, och en pinne med en kopparkula på. Och vad har man för nytta av detta kan man fråga sig?

Frågan är om det verkligen finns någon nytta med denna "uppfinning", men det här användes den till i alla fall;


Man hettar upp kulan med hjälp av en brännare och provar att "doppa" kulan i den lilla ställningen. Då märker man att kulan inte går igenom ställningen, vilket den gjorde innan den var upphettad.

Det här är ett bevis på att koppar sväller när det blir varmt. Så mycket mer än så var det inte.


Dominique Sternberg


Vad är det här? Uppföljaren.



Nu kommer den spännande uppföljaren till ”Vad är det här?”. Och svaret på vad det där var för slags grej är….

Nr 3 - en turbin!

Det var alltså en turbin. Jag har för mig att den användes förut på skolor under lektioner som något medel för utlärning. Det handlar i alla fall om vattentillförsel.

Jag har aldrig själv använt en sådan så jag kan tänka mig att den blev lite till åren och hamnade då på museet. Jag tyckte att en kaviarmaskin lät rimligare…


Emma Vestberg

Vad i helaste friden har man den här till?



Här har ni någonting riktigt lustigt, detta är antingen:


1. En laseröppnare för ägg (i synnerhet påskägg).

2. En örngottstrådshållare för att dra igenom hålen på örngotten.

3. En grej du helt enkelt bara har med i fickan på hajk.

Ja, vad kan detta nu vara? Hoppas ni är med i leken och vill gissa på mitt och mina andra medarbetares inlägg, sjukt rolig grej att göra!

Jag hade lätt gissat på nummer 1 om jag var ni alltså. Hoppas ni gissar, för annars så skickar jag en massa stora män i kostym hem till er som tar er i en vit skåp bil. Detta är inte ett hot!

Rätt svar läser du såklart här i nästa vecka.


Matilda Thorén

Alien-ägg, lingonbehållare eller kruka för fläskkött?

Sigourney Weaver fortsatte att kämpa stenhårt mot de små, och relativt stora, irriterande monstrerna i "Alien återkomsten". Kapten Nemo var en av dem som kämpade ypperligt mot den alternativa döden, skörbjuggen.


Runt Medelhavet kämpade man också väldigt hårt med ett annat sätt att leva. De försökte behålla sitt fläskkött ifrån solljus och värme för att det inte skulle ruttna.

Detta slutade med att nästan inga, även idag, äter mycket fläskkött i dessa tempererade områden, just på grund av att det är svårt att hålla det färskt.



Vad tror du att detta kan vara?


1. Ett Alien-ägg ifrån "Alien återkomsten".


2. En stor lingonbehållare för sjömän.


3. En antik kruka med ett tamp-omslag  för att hålla fläskköttet undan för solljus.

Kommentera gärna er gissning! Rätt svar läser du här i nästa vecka.


Victor Soldeus

Gissa den här grejen



Jag strosade runt på Raspen, och försökte hitta något som jag inte hade den blekaste om vad det var. Och där stod den, en glasbehållare fastsatt på en trä bricka.


Ja, ni ser väl själva och undrar väl förmodligen lika mycket som jag. Så, alternativen då. Vad har detta märkliga föremål använts till?:

1. En gammaldags bingomaskin. Ja, ni vet en sån där man lägger in olika färgglada bollar i med nummer på.

2. Elektricitetsmaskin. Snurra på spaken och spänning bildas. Användes i undervisningssyfte.

3. Vätskeblandare. Spruta in de olika ingredienserna i glaskupolen, snurra sedan på spaken och ämnena blandas. Användes i medicinskt syfte.

Hmm ja, får se om ni tror att det är samma sak jag trodde det var. Eller om ni kanske till och med gissar rätt... Som sagt kommer svaret nästa vecka, och det vore najs om ni chansade under kommentarer!


Max af Klercker


Vad är det här?



Nu när jag legat hemma ett tag i feberdimmor, relativt hög på Ipren, så har jag börjat fundera på det här med existens.


Dels de här djupare frågorna som "vad är vi?", "vad är meningen med livet?" och "varför finns vi?", men också om det vi ser.


Är saker verkligen så uppenbara som vi tror, är det vi ser verkligen det vi ser? Allt är inte guld som glittrar, och är verkligen en tv alltid bara en tv? Och vad är det här?
 
1. Ett bord, fullt och klart. Ser väl vem som helst...

2. Ett par pinnar som blivit placerade lite huller om buller.

3. En stol. Men kom igen!
 
Kommentera gärna er gissning! Rätt svar kan du läsa här nästa torsdag.


Klara Lindvall

Gissa föremålet!



Det finns många nödvändiga uppfinningar, så som glödlampan. Sedan finns det uppfinningar som inte alls är lika nödvändiga. Men det existerar också saker som man inte riktig vet vad de egentligen används till.

Föremålet på bilden är en sådan sak. Den är handgjord och mycket elegant, kanske användes den framförallt av den lite finare sortens människor? Eller fanns den i varje liten stuga? Jag har kommit fram till tre förslag, givetvis är ett av dem rätt:

1. Håll hårt i pengarna:
Detta är en så kallad sedelklämma från 1780-talet. Det var inte vem som helst som hade en sådan här sedelhållare, oftast var det lite rikare och lite finare människor som ägde dem. Sedelklämmorna användes speciellt vid finnare tillställningar.
    Klämman är gjord av mässing och med sammetstassar på insidorna för att inte slita på dem dyrbara sedlarna. Den lilla snodden är ca 100 cm lång och är till för att fästas vid byxsans midja så att man inte tappar bort klämman och ens förmögenhet går förlorad.
    Snodden är alltså en ren säkerhetsåtgärd. Det bör nämnas att sedelklämman var oerhört populär när den kom och gjorde stor succé bland den rikare delen av folket.

2. Håll upp kjolen: Finns det något värre än när fina damer smutsar ner sina klänningar. Detta var ett problem redan på 1800-talet. Men någon hittade snabbt på en lösning till detta. Föremålet är alltså inget annat än en kjolupphållare.
    Den fungerar så att damen i fråga fäster den lilla klämman på nedre delen av sin klänning och snöret har hon i handen. Så när hon ska kliva över en pöl eller något lerigt underlag så drar hon bara i det lilla snöret och klänningen lyfter sig. På så sätt slipper hon skita ner sin fina klänning.
    Sammetstassarna som finns på insidorna av klämman är till för att inte slita på det sköra tyget. Kjolupphållaren var ingen ovanlig sak, alla som ägde en klänning ägde en kjolupphållare, rik som fattig. Det bör nämnas att kjolupphållaren inte alls är lika vanlig idag som den var förr.

3. Håll för näsan: Det kanske låter konstigt men i början på 1750-talet började man tillverka näsklämmor. Den på bilden är ett lite finare exemplar av dessa klämmor. Detta användes av alla slags människor. Så fort man kom in i ett rum eller områden där det kunde lukta illa så kom näsklämman väl till pass.
    Hade man dessutom sophantering som arbetsuppgift så var näsklämman en självklarhet. Det lilla snöret fäste man i kragen och klämman om näsan. Sammetstassarna på klämmans insidor gjorde det behagligt för näsan. Näsklämman var en ganska onödig sak men den användes flitigt av dem som hade nytta av den.

Som ni ser så har jag konstaterat att det är en klämma av något slag. Men nu är det upp till er att gissa rätt.

Kommentera gärna er gissning!

1. Sedelklämma
2. Kjolupphållare
3. Näsklämma


Lycka till!



Viktor Einarsson

"Vad är det där?"



Veckans tema är "Gissa grejen". Varje dag den här veckan kan du kolla in konstiga saker ur museets arkiv och vara med och gissa.

Ja, vad kan detta vara? Är det något man fiskar med eller är det helt enkelt bara en liten prydnad?

Jag tror att om man har vart lite plugghäst så kanske man skulle kunna lista ut vad det är för något.

Svaret kan du läsa här nästa tisdag!


Dominique Sternberg

Vad är det här?



Veckans tema är "Gissa grejen". Varje dag den här veckan kan du kolla in konstiga saker ur museets arkiv och vara med och gissa.

Jag hittade denna mordvapenliknande grej och försökte lista ut var det var.

Jag hade verkligen helt fel, så nu får ni gissa! Det är...

1. En kaviarmaskin! Man använder glasdelen för att förvara kaviarn tills man trycker in det i kaviartuberna.

2. En konstig slags spruta! Användes förr till bedövning av halsmandlar.

3. En turbin! Användes till vattentillförsel förut på skolor.

Så, gissa på! Svaret kan du läsa här nästa måndag.



Emma Vestberg

Fräcka vaser från sent 1800-tal



Här har vi ett par fräcka vaser från sent 1800-tal som tillhörde Bo Hammarsköld som var landshövding här i Södermanland år 1935 – 58. Det finns bara ett par utav dessa vasar så han var först att lägga tassarna över dem.


Jag själv skulle nog inte kunna ha ett par såna, men jag tyckte att de var så fina eftersom att det är två stycken människor som ser ut att längta efter varandra.

Jag har aldrig direkt varit i behov utav vaser, snarare min mamma som kommit med förslag om vilken vas jag ska använda när jag fyllt år för att sätta mina blommor i.

Jag bryr mig inte så mycket om det, men jag tycker det kan vara rätt snyggt med färgade vaser ifrån IKEA typ. Skulle nog klara mig rätt bra utan det i all fall.

Tänk om jag nu skulle ha dessa 29 cm långa och 18 cm breda vaserna i mitt rum. Undrar om han kanske fick vaserna av sin bror Dag Hammarsköld, som var FN’s generalsekreterare, som olyckligtvis dog i en flygolycka år 1961?


Matilda Thorén

Historien om Augusta Posse

Året var 1890. Året då de första första maj-demonstrationerna ägde rum. Året då både Idaho och Wyoming blev amerikanska delstater. Året då Uppsala Nya Tidning bildades.


Och det jag tänkte fokusera på, då det beslutades att Norra Södermanlands Jernväg skulle byggas. Detta kunde endast ske efter att greve Arvid Posse och grevinnan Augusta Posse gått med på att hjälpa till med investeringen. Detta eftersom linjen skulle gå vid Åkers Styckebruk som de ägde tillsammans.


Ett fåtal år senare var den sju mil långa resvägen mellan Eskilstuna och Taxinge färdig. Men vad var då vitsen med att bygga en dyr järnväg som går längst orterna Eskilstuna, Hällberga, Ärla, Eklången, Stålboga, Brylinge, Åker, Läggesta och Taxinge, som egentligen är fjuttorter på nedgång?


Vore det inte väldigt mycket bättre att anlägga järnvägen där man planerade egentligen? Vilket var genom de folkrikare orterna Eskilstuna, Strängnäs, Åker, Mariefred och Södertälje. Anledningen var att dessa kommuner tyckte att kostnaderna för järnvägen var alltför höga och även att vissa (Eskilstuna och Strängnäs) fortfarande ville satsa på den ganska nya ångbåtstrafiken. Med hjälp av ångbåt kunde du ta dig mellan Eskilstuna och Stockholm på bara tio timmar. I och med järnvägens revolution i Sörmland kunde Eskilstunabor ta sig till huvudstaden på endast fyra timmar.

Det var historien om järnvägen, men var kommer då himmelssängen på bilden in? Håll i er nu! Sängen tillhörde Augusta Posse, juste Posse, som gjorde järnvägsbygget möjligt.


Augusta blev änka 1881 efter sitt äktenskap med arvtagaren av Åkers Styckebruk, Ludvig Berg. I och med det ärvde hon Åkers Styckebruk och även Näsby slott. Hon gifte sig med greve August Posse och fick därifrån sitt efternamn (innan Hägerflycht).


Men efter grevens död 1901 gifte hon om sig med en brittisk legionsekreterare vid namn Audley Gosling. Vid invigningen av Norra Södermanlands Jernväg, som hölls i Eskilstuna, var kung Oskar II på plats, och det är väl även värt att nämna att grevinnan Posse träffade kungen.


Som beskrivet ovan var det alltså Augusta Posses förtjänst att järnvägen i fråga kunde invigas. Så sängen kommer inte in i historien någonstans? Nej egentligen inte, bara sängens ägare.


Max af Klercker


Nordiskt museipris till Sörmlands museum & Youthhood!

"Sörmlands museum fick pris för ungdomsbloggen Youthhood vid Nordisk museikonferens som hölls i Malmö och Köpenhamn 1-2 april.

Femhundra museimänniskor från hela Skandinavien applåderade när projektledare Pär Jonsson på Sörmlands museum tog emot diplomet vid den avslutande mottagningen på Nationalmuseet i Köpenhamn på torsdagskvällen.

Priset gäller museets samarbete med ungdomar. En grupp ungdomar driver en egen blogg där de använder museets samlingar som underlag för sina texter och foton. Juryns motivering till att premiera projektet var: ”Genom att spränga gränserna för museet och släppa in nya grupper och med ny teknik behandla samlingarna".

Ungdomsbloggen Youthhood drivs av sju gymnasieungdomar från Nyköping. De träffas en gång i veckan då de tillsammans med personal från museet går på upptäcktsfärd i samlingarna. Ungdomarna väljer själva vad de vill skriva om. Bloggen fylls varje dag med ett nytt inlägg med bilder och reflexioner. Se www.youthhood.blogg.se

Tävlingen gällde nyskapande verksamhet vid museerna och Sörmlands museum tog hem andrapriset i skarp konkurrens med ett tjugofemtal bidrag från museer från hela Skandinavien. Vinnaren var Teknisk museum i Oslo."

Förtjusande elegant, inte sant?



När jag gick in i arkivet denna gång så hade jag bestämt mig för att jag skulle hitta något elegant. En sak som hade det där lilla extra och som för en liten stund trollar fram en väldigt speciell känsla inom dig. Det låter nästan som en kärleksaffär, men det vill jag inte påstå.


Denna förtjusande lilla linnekostym är inköpt på NK. Den är väldigt elegant och jag undrade genast vilket litet barn som en gång hade fått äran att bära den. Ja, det kan inte vart något annat än en ära att få bära en riktig kostym i så tidig ålder. Jag har en känsla av att kostymen har burits i samband med en bröllopstillställning.

Med hjälp av enormt stora high-tech databaser så kollad jag upp vem som ägt den bedårande kostymen. Ägaren hette Anders Lybeck. Han hade även lämnat in en berättelse ”Mitt liv” där han berättar om sin uppväxt i Stockholm under krigsåren och mycket annat.

Lybeck visade sig vara utbildad lärare och jobbat på två olika skolor i Nyköping. En av dem var Nyköpings Tessinskola där jag och alla andra på den här bloggen går i skolan. Ett mycket spännande sammanträffande om du frågar mig. Om du frågar mig igen så verkar Anders Lybeck som en redig karl, jag menar det är inte alla som får bära en linnekostym under sin barndom.


Viktor Einarsson

Prinsessdrömmar



Det här fotot skänktes från Cecilia af Klerckers samling, som var nära vän med Maria.


När jag först såg det här fotot så hakade jag upp mig på att kvinnan på bilden såg så kort ut. När jag senare tittade närmare och såg det mörka håret och den väldigt schyssta kronan så insåg jag att jag nog råkat snubbla över något ganska intressant.


Jag hade rätt. Maria Pavlovna var dotter till Storfurst Paul av det ädla och stora landet Ryssland, och alltså kusin med den absolut sista tsaren Nikolaj II, den kända prinsessan och Disneyfiguren Anastasias pappa.


Marias häftigheter är inte alls slut här, förutom att vara rysk prinsessa så gifte hon sig också med prins Wilhelm av Sverige år 1908. De fick en son, men skiljde sig efter sex års äktenskap.


Efter skilsmässan så spenderade Maria lite tid med att vara sjuksköterska under första världskriget, och lyckades fly från Ryssland när hennes kusin blev störtad och mördad (titta på Anastasia och lägg till lite mer blod). Hon flydde till städernas stad, Paris, och blev konstnär och flyttade senare till New York och fotograferade.


Maria Pavlovna verkar vara en galet cool kvinna, och inte bara en rysk prinsessa (vilket förövrigt faktiskt var min högsta dröm när jag var liten, sen såg jag den otecknade Anastasia...).

Och jag kan inte bara sluta tänka på den ryska prinsessan som var konstnär i Paris...



Klara Lindvall

En hyvens man



Johan Eriksson var en hyvens man.
Han byggde ett krukmakeri utanför Katrineholm någonstans. Det som gjorde just honom till en just hyvens man var att han gjorde en väldigt fin sak.

Det var inte heller vem som helst han gjorde det till, utan till sin fru. Han uppkallade hela gården efter sin fru Sofia. Eftersom gården/lunden namngavs efter Sofia fick krukmakeriet heta Sofielunds krukmakeri.

 

När man gör krukor härdar man dem genom att stoppa in dem i hög värme. Som företagare vill man självklart ha ut mesta möjliga effektivitet när man gör detta. Därför skapade man denna trefot för att stoppa mellan krukorna.

Man satte alltså en stor kruka sedan en trefot inuti och sedan en mindre kruka inuti den stora krukan på trefoten. Detta just för att motverka att det blev en kruka av två krukor när man härdade dem i skärselden. Enkelt och smart tycker jag.


Victor Soldeus