En konungs bästa vän


Viktor Einarsson, bloggare eller vad?

Att vara mångsysslare är ju allmänt känt ett annat ord för att vara arbetslös. Men då den här mannen var verksam på det svenska hovet under tidigt 1800-tal hade benämningen en annan betydelse.


Hans var Karl XIII's högra hand och stod honom mycket nära. Han var den person som alltid fanns tillgänglig att ställa upp om någon arbetsuppgift var tvungen att göras. Som utbildad både hästskötare, kock, ordningsvakt och allmän underhållare var han en mycket uppskattad man i hovet.

Efter att kungen blivit mer och mer senil överfördes makten 1812 delvis till Karl Johan. 1814 ingick Norge och Sverige union, och Karl XIII blev kung i Norge, självklart med sin kompanjon som följeslagare. Tyvärr blev hans kompanjon allvarligt sjuk under resan och avled strax efter dem nått den norska huvudstaden.

Som ni förmodligen ser är det här inte en bild på en 200 år gammal mångsysslare, utan en bild på min bloggkamrat Viktor iklädd festliga maskeradkläder. Men om man får drömma så skulle han kanske i ett tidigare liv haft ett annat öde?Max af Klercker


Postat av: Adam

tjah , jag diggar eran blogg fett ! så himla coolt att ni delar på den ;)

2009-04-24 @ 17:42:33
URL: http://adamnilsson.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: