Gissa föremålet!Det finns många nödvändiga uppfinningar, så som glödlampan. Sedan finns det uppfinningar som inte alls är lika nödvändiga. Men det existerar också saker som man inte riktig vet vad de egentligen används till.

Föremålet på bilden är en sådan sak. Den är handgjord och mycket elegant, kanske användes den framförallt av den lite finare sortens människor? Eller fanns den i varje liten stuga? Jag har kommit fram till tre förslag, givetvis är ett av dem rätt:

1. Håll hårt i pengarna:
Detta är en så kallad sedelklämma från 1780-talet. Det var inte vem som helst som hade en sådan här sedelhållare, oftast var det lite rikare och lite finare människor som ägde dem. Sedelklämmorna användes speciellt vid finnare tillställningar.
    Klämman är gjord av mässing och med sammetstassar på insidorna för att inte slita på dem dyrbara sedlarna. Den lilla snodden är ca 100 cm lång och är till för att fästas vid byxsans midja så att man inte tappar bort klämman och ens förmögenhet går förlorad.
    Snodden är alltså en ren säkerhetsåtgärd. Det bör nämnas att sedelklämman var oerhört populär när den kom och gjorde stor succé bland den rikare delen av folket.

2. Håll upp kjolen: Finns det något värre än när fina damer smutsar ner sina klänningar. Detta var ett problem redan på 1800-talet. Men någon hittade snabbt på en lösning till detta. Föremålet är alltså inget annat än en kjolupphållare.
    Den fungerar så att damen i fråga fäster den lilla klämman på nedre delen av sin klänning och snöret har hon i handen. Så när hon ska kliva över en pöl eller något lerigt underlag så drar hon bara i det lilla snöret och klänningen lyfter sig. På så sätt slipper hon skita ner sin fina klänning.
    Sammetstassarna som finns på insidorna av klämman är till för att inte slita på det sköra tyget. Kjolupphållaren var ingen ovanlig sak, alla som ägde en klänning ägde en kjolupphållare, rik som fattig. Det bör nämnas att kjolupphållaren inte alls är lika vanlig idag som den var förr.

3. Håll för näsan: Det kanske låter konstigt men i början på 1750-talet började man tillverka näsklämmor. Den på bilden är ett lite finare exemplar av dessa klämmor. Detta användes av alla slags människor. Så fort man kom in i ett rum eller områden där det kunde lukta illa så kom näsklämman väl till pass.
    Hade man dessutom sophantering som arbetsuppgift så var näsklämman en självklarhet. Det lilla snöret fäste man i kragen och klämman om näsan. Sammetstassarna på klämmans insidor gjorde det behagligt för näsan. Näsklämman var en ganska onödig sak men den användes flitigt av dem som hade nytta av den.

Som ni ser så har jag konstaterat att det är en klämma av något slag. Men nu är det upp till er att gissa rätt.

Kommentera gärna er gissning!

1. Sedelklämma
2. Kjolupphållare
3. Näsklämma


Lycka till!Viktor Einarsson

Postat av: Anonym

Jag tror på nummer 1!

2009-04-08 @ 15:47:58
Postat av: Max

nummer 1 tror jag...

2009-04-08 @ 21:07:28
URL: http://youthhood.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag satsar på nr 2.

2009-04-09 @ 12:59:54
Postat av: Fogel d.y.

Jag gissar på. Kjolupphållaren!PS. Viktor är sötaste bloggaren! DS.

2009-04-12 @ 01:03:42
Postat av: Ulla

jag tror absolut att det är nr 3

2009-04-12 @ 14:13:23

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: