A-B-C, 1-2-3



"Det funkar ju inte! Jag menar, du kommer aldrig att hitta något. Tänk dig ifall ett bibliotek skulle ha det såhär, hur skulle folk då hitta sina böcker? Ordning och reda ska det vara!"


Tänk dig själv, vi människor och djur delar alltid in allting I olika kategorier. Vi har alltid gjort det, förmodligen kommer det fortsätta enda tills ragnarök kommer och besöker oss igen. Vi delar upp små prylar, stora prylar, i bokstavsordning, storleksordning, rang, klädsel, arbete, genré.


Listan kan bli lång.


En kategorisering förenklar det mesta, men det kan gå för långt, om du börjar att kategorisera efter dina fördomar. Min erfarenhet är i alla fall att människor kikar på en person idag och ögnar lite snabbt på klädseln, sättet individen rör på sig och det märkbara utseendet. Efter det kommer det en fördom huruvida om personen är moderiktigt klädd. Om han/hon är vegan, hårdrockare, emo, brat osv. När iaktagandet är över slår tankefasen igång och personen tänker efter om den iögonfallande har rätt struktur och textur.


Genom alla tider har en generalisering och uppdelning av människor skett. Det hänger i stora svängar ihop med det "moderiktiga". Det lite pinsamma med modet är att alla i stortsett ser likadana ut. Du går runt och ser att de andra har hatten på sned och tänker "oj, är det så det ska vara", helt plötsligt är din hatt också tiltad.


Det är inte bara i vardagslivet vi ser den här segregationen. I nästan alla sporter och länder har du antingen en bestämd färg du använder eller en speciell dräkt, t ex Sveriges folkdräkt.


Uppdelningen är inte ny på något sätt.  Aristoteles var en av de största att influera folk att dela in saker I kategorier. Hela hans filosofi gick ut på att "ordna upp" tillvaron. Kategoriseringen, nyansering och indelning i största allmänhet är en förutsättning för att vi ska hitta saker, t ex I ett bibliotek. Men tänk på att personerna du ser med ett visst utseende eller kroppsspråk kan vara unika och mer speciella än fördomarna du håller kärt!


Victor Soldeus


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: