Maktbehov Är Krigens ModerDet är inte lika intimt som det var förr. Då var det en mot en, öga mot öga, face to face, ute på krigsfältet. Nu för tiden släpper vi en bomb sedan är saken klar. Krig blir aldrig lika närgånget som förr men det förblir människans värsta påfund.

Makt och krig hör ihop, det krigas om makten och makt är att kunna vinna ett krig. Idag handlar krig om resurser och det känns som att USA är ganska starka på just resursfronten. Vissa upplever det tryggt, andra inte. Själv är jag bara glad över att USA lyckats utse sin första svarta president, det tog bara en sådär 200 år.

Krig som sker långt ifrån oss påverkar oss knappast fysiskt och överraskande sällan berör det oss psykiskt. Kanske är det svårt att ta till sig något så hemskt som krig genom en TV-ruta eller dataskärm. Eller är det bara människans själviska funktion om att inte inse något förrän det händer en själv? Och att vi kan glömma även de hemskaste saker är tidens lustiga effekt på människan.

Kronan på bilden symboliserar makt, som är en stor anledning till att människor krigar. Krigshjälmen symboliserar alla offren, som är skörden av krig. Det är sorgligt hur usel mänskligheten kan vara.

Ibland kan jag undra hur makthavare tänker, ibland undrar jag om de tänker.


Viktor Einarsson


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: