Påsk: Släpp fångarna loss det är påsk


Alla har vi saker som vi ser fram emot. För mig är det ytterst tilltalande att se fram emot saker, stora som små.


Påsk är starkt förknippat med påskpynt och diverse färgglada prydnader som plockas upp ur en dammig kartong, som hämtats från en ännu dammigare vind. I mitt hem finns en speciell prydnad som deltagit i lika många påskdagar som jag själv.

 

Prydnaden är överlägsen och när jag kollar på den så känner jag mig liten och okunnig. Ögonen må vara lika iakttagande varje år och hållningen lika korrekt. Trots denna kaxiga attityd förknippas vår kära tuppstatyett bara med värme och glädje. Och är det något som jag ser fram emot så är det att just tuppstatyetten kommer fram på bordet varje påsk.

 

I Spanien bringar påsken många tårar men också mycket glädje. Men Spanien har mycket unikt påskfirande. En intressant sak är att i bland annat Malaga så släpper man varje påsk ut en fånge ur fängelset. Invånarna får rösta på vem de tycker ska få komma ut till friheten. Dock får inga mördare släppas ut. Den lyckliga som nu blir frisläppt har även lätt att skaffa jobb eftersom han blir lite utav en kändis i landet. Detta är en mycket gammal tradition och anledningen till den är att när Jesus skulle straffas så fanns det en till man med i bilden, men en av dem skulle skonas. Som vi alla har förstått så blev inte Jesus den mannen.

 

Spanien har lite mer hålligång i sitt påskfirande till skillnad från stela Sverige där en solblekt tuppstatyett är den absoluta höjdpunkten.

 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: