Förändring: Nerstänkt av utvecklingDen materiella utvecklingen kritiseras ofta av äldre, jag håller med om att vissa saker kanske är lite överdrivna. Det finns ett utryck som lyder ”man ska inte dra alla över en kant” i det här fallet ordet allt istället för alla och det uttrycket tycker jag passar in väldigt bra i detta sammanhang. Den materiella förändringen kanske inte är så dum på sikt.

Denna pryl är gjord av trä och bly har en gång i tiden använts till att släcka bränder. Istället för den moderna tekniken med olika fordon med meterlånga slangar som sprutar vatten använde man en nästan vapenliknande pryl och släckte bränder med. Den är väldigt enkel att använda, inte massor av maskiner och pumpar som hjälper den att spruta vatten, man fyllde den helt enkelt bara med vatten och tryckte sedan man ut vattnet, samma funktion som en spruta kan man säga. Kanske inte världens bästa sätt att släcka bränder på, med tanke på att husen på 1800-talet var gjorda av trä och ofta hade malm tak så spred sig elden väldigt snabbt, och då hade inte denna pryl så mycket att säga till om. Men man tog det man hade och den räddade definitivt många liv.

Bara här ser man hur tiderna har förändrats, och det har som sagt både sina för och nackdelar. Samhället i sig känns säkrare än förr vad man har läst och lärt sig på historielektionerna. Räddningstjänsten till exempel. Idag kan man ringa efter hjälp om det brinner någonstans, förr fick medborgarna komma springandes med sina sprutliknande föremål och släcka elden så gott det gick.

Vem vet, i nästa generation kanske alla byggnader världen över har ett inbyggt vatten-sprutar system i väggarna, jag tror på utveckling!


Postat av: Anonym

Grymt!

2010-03-09 @ 21:34:41

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: