2012: And the end shall come upon us




Ett tungt orosmoln lägger sig som ett ogenomträngligt täcke över hela jordskorpan. Städer töms på människor som i ren panik försöker ta sig någonstans. Någonstans ingenstans. För när det väl händer, när existensen av människoliv slutligen upphör, finns det ingenstans att fly. Det som sker är större än oss, och större än allt vi vet om.

Är det vårt 2012?

Den tjugoförsta – eller tjugotredje, vilket du behagar – december 2012, vid vintersolståndet, tar mayaindianernas Långa räkning slut. Vi har hört varningar sen många år tillbaka. Varningar och utlåtanden och teorier som alla leder knyts samman i temat; Jordens undergång. Våra små samhällen och boningar, likt denna mysiga husmodell här ovanför, kommer rasera.

Men, en liten detalj jag hela tiden undrat över, som aldrig framgått tydligt; hur ska det gå till?

Så många säger att det ska ske, men ingen förklarar hur. Kommer jordkärnan sprängas inifrån? Kommer vi bli invaderade av utomjordingar? Kommer helvetets portar öppnas och alla drunkna i eldhavet? Kommer jorden stilla lösas upp bit för bit? Hur!?

Den så kallade ”undergången” 2012 grundar sig inte i någon vetenskaplig fakta. Och knappt någon religiös sådan heller. För de moderna Mayaindianerna har 2012 inte någon speciell innebörd, och datumet för hela kalaset är ju till och med obestämt.

Känns det verkligen som någonting att oroa sig för, när undergången kan flyttas efter behag? ”Jo men jag har visst en ledig lucka den 15:e klockan sju!”  ”Ja men då tar vi den då!” Näe, vet ni vad.

Jag tror på en undergång, någon gång. Resurserna räcker inte för evigt, och solen kommer inte stråla för alltid. Det är vetenskapliga sanningar på riktigt, precis som att vi själva förstör jorden med vårt leverne.

Men, klockan 00:00 den trettioförsta december nästa år, tror jag att jorden fortfarande roterar lugnt i sin bana. Och när vi 00:01 vågar öppna ögonen och inse att vi lever trots att det är 2013, tror jag att alla tidigare panikdunkande små hjärtan kommer känna sig grundlurade av undergångens propaganda.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: