Gissa prylen! "En skum pryl?"

Den här veckan kan du vara med och tävla här på youthhood. Du kommer få se och läsa om en massa konstiga prylar och få tre olika förklaringar till varje sak.

Gissa på det som du tror är rätt (tryck på "kommentera" nere i högra hörnet under inlägget och skriv om du tror att det är 1, X eller 2 som är rätt). Nästa vecka presenteras de rätta svaren.

1:a-priset är en träff med youthhood i vårt föremålsarkiv, vi bjussar på fika och visar dig och en kompis runt. Så kom igen och tävla!

/RedDet här är en ganska skum grej eller hur? Kanske har den med skum att göra? Det är meningen att ni ska gissa vad detta är, och jag ska ge er ett par exempel, vilket tror ni är rätt? Vi utgår ifrån veven på den här manicken och sedan gissar vi.

1.
Det är en gammal saftkokare från 20-talet. Saft har vi kokat mycket genom tiderna. Och det finns många sätt att göra det på också. Men det här var det simplaste sättet att göra det på, också det simplaste hjälpmedlet. Bären samlas tillslut i den smalare delen med hjälp av sin tyngd och saften lägger sig ovanpå, det vill säga i den bredare delen. Då kan man enkelt separera saft och bär när drycken är färdig.

X.
Eller så är det en mjölkseparator från tidigt 1900-tal. Den använde man för att kunna separera grädde från mjölk. Någonting som man kunde göra med denna plåtmanick galant med lite muskler på armarna. Grädden gör man sedan till exempel smör av. Och mjölk, ja, vi vet ju hur mycket man får ut av mjölk.

2.
Det är ju så klart en köttkvarn. En vanlig hushållsapparat man använde sig mycket av förr. Man fäster den på en bänk och sedan kör man in köttet i ena änden och vevar så att det kommer ut fint och strimlat kött genom den andra.

Spännande, vilket av alternativen kan det vara? Gissa vilt och vinn pris!Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: