Gissa prylen!: "Modearmband, ölbryggningshjälpmedel eller religiös symbol?"

Den här veckan kan du vara med och tävla här på youthhood. Du kommer få se och läsa om en massa konstiga prylar och få tre olika förklaringar till varje sak.

Gissa på det som du tror är rätt (tryck på "kommentera" nere i högra hörnet under inlägget och skriv om du tror att det är 1, X eller 2 som är rätt). Nästa vecka presenteras de rätta svaren.

1:a-priset är en träff med youthhood i vårt föremålsarkiv, vi bjussar på fika och visar dig och en kompis runt. Så kom igen och tävla!

/Red

Det var en ganska vanlig dag på Raspen. Jag gick runt och funderade över veckans tema och granskade alla föremål som låg på hyllorna, tills jag såg den här.

Och då undrade jag förmodligen samma sak som ni gör just nu… vad är det där!? För er läsare har jag tre alternativ och sedan är det er tur att gissa vilket som är rätt. Antingen är det;

1.
Inget mindre än en nästan hundra år gammal modeaccessoar från då tidigt 1900-tal. Det är ett väldigt, eller i alla fall var, armband som skapades av den annars kubistiske målaren Georges Braque under den tidigare delen av hans karriär. Georges Braque är än idag känd som en av de störste kubistiska konstnärerna bredvid bland annat Pablo Picasso. Det var efter en viss kritik mot hans konst som Braque valde att visa att han även kunde vara aktiv inom modebranschen, men tyvärr lyckades hans lansering av kubistarmbandet långt ifrån så väl som han önskat och produktionen lades snart ner då han fortsatte med konsten. Det här nästintill unika armbandet skänktes på 1980-talet till Sörmlands museum samlingar.

X.
Nej, det här är en så kallad jästkrans. Denna användes flitigt i 1900-talets Sverige då man bryggde egen öl hemma i huset. Man visste redan då att jästens kvalitet var viktig för ölets kvalitet och när man lyckats med en lyckad ölsats sänkte man ner jästkransen i brygden för att jästen i ölen skulle samla sig i vecken på jästkransen och att man på så sätt skulle kunna göra en lika välsmakande ölbrygd nästa gång. Ofta torkade man jästen så att den skulle kunna användas långt senare. På andra håll gjorde man liknande kransar av till exempel hö. Sedan när behovet av att brygga eget öl hemma minskade började man istället använda jästkransarna som underlägg för varma köksgrytor.

2.
Faktum är att föremålet på bilden är en religiös symbol, likt de kristnas kors, inom den schamanistiska religionen. Armbandet tros vara från en mindre shamansk stam från norra Brasilien och ska enligt de schamanska skrifterna symbolisera livets cirkel och det eviga livet. Knotorna, eller i det här fallet de träklossarna, som står ut från den egentliga cirkeln är tänkta att symbolisera livets alla problem och svårigheter som man kan staka upp sig på. Religionen menar härmed att alla människor har dessa problem och dilemman att handskas med men att alla som följer religionens texter och uppbyggda normer slutligen kommer att finna tillbaka till den schamanska vägen. Detta band, som kan liknas vid de kristnas radband (fast större), är mycket vanliga i centrala Afrika där schamanismen är långt utbredd.

Så vilken av dessa tre föremål tror du att det är då – 1, X eller 2? Lämna ditt svar i kommentar-rutan här under.Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: