Gissa prylen! "Nu utmanar jag er!"

Den här veckan kan du vara med och tävla här på youthhood. Du kommer få se och läsa om en massa konstiga prylar och få tre olika förklaringar till varje sak.

Gissa på det som du tror är rätt (tryck på "kommentera" nere i högra hörnet under inlägget och skriv om du tror att det är 1, X eller 2 som är rätt). Nästa vecka presenteras de rätta svaren.

1:a-priset är en träff med youthhood i vårt föremålsarkiv, vi bjussar på fika och visar dig och en kompis runt. Så kom igen och tävla!

/RedSom bekant har vi nu tema "Gissa prylen" här på bloggen. Vi rustade oss helt enkelt med labbrockar och vita handskar och gick längs de enorma hyllorna på Raspen, för att hitta grejer som fick oss att se ut som levande frågetecken. Det var ganska enkelt ändå, så mycket saker som är så underliga.

Jag hittade det här på en hylla, och fattade ingenting. Vad tror ni?

1.
Denna pryl är ingenting mindre än en japansk bambumatta från sent 1800-tal. Den används för att rulla ihop sjögräsrullarna, för att få rätt motstånd och konsistens. Just den här blev inlämnad till museet av en japansk man som flyttat till Eskilstuna på 70-talet, och etablerade en av de första sushirestaurangerna i Eskilstuna på 90-talet. Mattan har gått i generationer, från hans farfarsfar som även han var sushikock.

X.
Nej, nej, nej! Det är ju solklart att det här är ett par hålnålar från sent 1700-tal. De komplicerade håruppsättningar som var mode krävde nämligen långa och kraftiga hålnålar för att hållas på plats. Dessa användes av hovdamen Cecilia af Klerckers mormor, och lämnades in som en del i hennes samling.

2.
Vilka korkade alternativ! Man ser ju supertydligt att det här är ett par tändstickor från tidigt 1900-tal! Eran då Ivan Kreuger grundade Svenska Tändsticks Aktiebolaget. Dessa svavelstickor kommer från Lundby säteri, och är effektiva för den som inte vill bränna fingrarna. De har överlevt i hundra år, ett par riktiga superstickor!

Vilket alternativ skulle du gissa att det var? Jag fattade ingenting förrän jag fick lappen med svaret på, så nu utmanar jag er!


Postat av: Max af Klercker

Hmm, jag skulle gissa på det första alternativet, att det är en japansk bambumatta :P

2011-02-24 @ 21:06:21
URL: http://sn.se/bloggar/maxafklercker

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: