Gissa prylen - Rätt svar! "Svaret"Som bekant hade vi ju en liten tävling här på youthhood förra veckan! Det finns väldigt mycket saker på Raspen, och de flesta är ganska knepiga att lista ut vad de är. Men ni fick i alla fall lite alternativ att gissa mellan, och nu kommer svaret!

Gissade du rätt? Var det en japansk bambumatta, ett par hålnålar eller en bunt svavelstickor? Faktiskt så är det här ett par svavelstickor, från 1928. Det är nästan ett mirakel att de har överlevt såhär länge, vem behöver inte ett par svavelstickor?

Vad tänker ni på när ni hör ordet svavelstickor? Jag tänker på HC Andersens saga om flickan med svavelstickorna. Den handlar om den fattiga flickan som sitter ute på nyårsafton och säljer svavelstickor, men det är ingen som köper dem.

För att hålla sig varm tänder hon en, och ser fantastiska visioner framför sig, om ett bord fullt med mat och ett lyckligt familjeliv. Det är en otroligt tragisk saga, men vacker. Flickan fryser ihjäl, men hennes sista stund är fylld av lycka när hon ser sin mormor som ängel.

Dessa stickor kommer lyckligtvis inte från en lika tragisk bakgrund. De är från ett säteri i Sörmland som heter Lundby Säteri, och är som sagt från 1928. Man börjar ju lite undra varför de inte är uppbrända. Jag funderar också lite över varför de är så välgjorda ändå. Det är inte bara stickor med svavel på toppen, utan de har trekantig form och är relativt symmetriska allihop.

Behöver man verkligen lägga så mycket energi på något som ändå bara ska bli uppbränt?Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: