Gissa prylen! "Tre förklaringar men bara ett svar"

Den här veckan kan du vara med och tävla här på youthhood. Du kommer få se och läsa om en massa konstiga prylar och få tre olika förklaringar till varje sak.

Gissa på det som du tror är rätt (tryck på "kommentera" nere i högra hörnet under inlägget och skriv om du tror att det är 1, X eller 2 som är rätt). Nästa vecka presenteras de rätta svaren.

1:a-priset är en träff med youthhood i vårt föremålsarkiv, vi bjussar på fika och visar dig och en kompis runt. Så kom igen och tävla!

/RedDagens inlägg ska bestå av ett föremål som är så pass ofattligt att det kan rymma flera förklaringar. Jag hittade ett föremål och kom på tre rimliga förklaringar, ett av dem är rätt. Vilket?

1.
Prydnader har vi fullt av i våra hus. Det verkar vara ett mänskligt behov att ha funktionslösa prylar att fylla sina hem med. Detta behov fyller denna slitna, stjärnliknande prydnad. Det unika med detta föremål är att man kan ha den ståendes, hängandes eller bara liggandes på bordet. En mycket flexibel prydnad från 1950-talet, som skapats av den italienska konstnären Nuncio Marino. Det sägs att han fått inspiration till produktionen då han aldrig tyckt om att ha tavlor, utan han ville ha mer utstickande och levande accessoarer uppsmällt på väggarna. Hans prydnader fick aldrig någon större internationell uppskattning och han var mest känd i sitt hemland Italien. Marinos tappra försök till unika väggaccessoarer hamnade istället undangömt på en av alla hyllor i Sörmlands Museums jättelika lagringslokaler.

X.
Detta är inget annat än ett spislock. Tyvärr är det enda av de fyra olika storlekarna som funnits i samlingen. Spislocket lämnades in av Margarethe Lindahl som noterat att hon slängt resten av spislocken på grund utav defekter. Vem som tillverkat eller var spislocket är köpt framgår inte. Dock framgår det att det tillverkats under sent 1800-tal, i samband med att de första elspisarna kom.

2.
Faktum är att föremålet på bilden är en Äggstjärna. Med den tillverkar man såkallad Äggost. Detta är en svensk maträtt som är väldigt typisk för Bohuslän. Det är Carl Odelberg som lämnat in denna unika Äggstjärna som tillverkats från 1800-talets början. Hålen som pryder hela föremålet är till för att massan lätt ska kunna rinna av under sjudningen. Perfekta tillbehör till äggosten är ansjovis och sill!

Så vilken av dessa tre föremål tror du att det är då – 1, X eller 2? Lämna ditt svar i kommentarrutan här under.Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: