Gissa prylen - Rätt svar! "Modearmband, ölbryggningshjälpmedel eller religiös symbol?"Förra veckan hade vi ju som sagt ett tema där ni läsare skulle få gissa vilket föremål som bilden föreställde, så har du inte läst det inlägget föreslår jag att du gör det innan du läser svaret här under!

Faktum är att detta faktiskt är en jästkrans som man använder för att samla järn med vid ölbryggning. Men när det arkiverats på Sörmlands museum stod det under underlägg för kökskärl. Min beskrivning i förra veckans tema var:

Nej, vad det här är en så kallad jästkrans. Denna användes flitigt i 1900-talets Sverige då man bryggde egen öl hemma i huset. Man visste redan då att jästens kvalitet var viktig för ölets kvalitet och när man lyckats med en lyckad ölsats sänkte man ner jästkransen i brygden för att jästen i ölen skulle samla sig i vecken på jästkransen och att man på så sätt skulle kunna göra en lika välsmakande ölbrygd nästa gång. Ofta torkade man jästen så att den skulle kunna användas långt senare. På andra håll gjorde man liknande kransar av till exempel hö. Sedan när behovet av att brygga eget öl hemma minskade började man istället använda jästkransarna som underlägg för varma köksgrytor.

Ärligt talat kan jag inte säga så mycket mer om själva föremålet då jag inte riktigt fattar hur det fungerar, men för er som är intresserade finns en djupare förklaring om hur den används här:

I äldre tider bryggde man vanligen öl och maltdrycker hemma och man var väl medveten om att jästens kvalitet var viktig för att det skulle bli ett gott öl. Hade man lyckats med en bryggning, ville man bevara jästkulturen till nästa omgång. Ett sätt att bevara jästen var att använda en så kallad jästkrans som lades ner i jäskaret och där jästen samlades i håligheterna. Jästen torkades sedan och kunde därmed bevaras länge. I Sydsverige och Danmark var kransarna ofta sammansatta av små pinnar som stuckits in i varandra, på andra håll gjordes kransar av halm. Träkransarna är ganska vanliga i museisamlingar och de har också beskrivits som underlägg för stekpannor, grytkransar osv. Användningen som grytunderlägg har troligtvis tillkommit senare, när man slutat att brygga öl i hemmen och öljästen mist sin betydelse.

(Information kommer från: http://knut.pilelandet.com/Forfadersformer_pdf/Former_Skurup_03_Jästkrans.pdf)

Mina andra alternativ var ju som sagt antingen ett kubistiskt modearmband eller en schamansk religiös symbol, och dessa två har jag alltså hittat på helt ur mitt huvud med hjälp av några fakta från internet.

 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: