Det här påminner mig om...: Kaxiga tjejer

 

När jag ser dessa dampampuscher (gummistövelkängor enligt mig, inte enligt museet...) så tänker jag på alla coola kvinnor ute i världen, tjejer som har attityd och inte viker sig för något. Pampuscherna är gjorda i vävburen gummi och har kilklack och måste vara det absolut bästa sättet att möta blött väder på. De tillverkades 1940 och jag är extremt avundsjuk på Barbro Nordström som lämnade ifrån sig skorna 1995 till föremålsarkivet. Hon har fått traska runt i dessa, säkerligen ute i skärgården bland spruckna klippor, ljung och vattenväxter. Promenerat längs grusvägar och plockat blåbär och tussilago i dikeskanten.

 

Säkerligen har hon också promenerat på stadsliga kullerstensgator i dessa med väldig attityd. För det är just det jag tänker på när jag ser dessa uppbyggda grova skor. Attityd. Jag tänker på balla kvinnliga artister och aktivister och feminister som är muskulösa, snygga, tuffa, brutala och modiga. Har galna frisyrer, dansar abnormt bra och kaxar med omvärlden.

 

Ibland brukar jag lyssna på dessa låtar: Robyn – U Should Know Better (feat. Snoop Dogg) , Lykke Li – I Don't Mind (Jump On It) ,har ett lager med dylik musik. Jag stoppar in hörlurarna i öronen och är arg på allt och stegar snabbt genom folkmassor med världens attityd och mimar med i protesterande texter. Jag drömmer om att rappa som rapparna gör, droppa rätt repliker i rätt sammanhang och göra revolt mot allt. Det kommer jag nog alltid att drömma om.

 

Samtidigt så är det inte min stil. Jag får helt enkelt acceptera att den där känslan av oändlig häftighet enbart kommer att infinna sig just under de där stunderna då jag hemlighetsdansar till tunga låtar och pekar finger till saker i min ensamhet och nynnar till låtar som skapar rätt stämning, när jag är på rätt humör.

 

För så fort jag hamnar bredvid en verkligt tuff tjej med attityd så känner jag mig väldigt mesig, stel och pretantiös. Jag kanske inte är tuff på det coola utagerande klassiska pampusch-viset, det får jag acceptera. Jag har tusen andra förmågor som gör mig precis lika ball som alla andra tjejer i hela världen. Det har vi alla. Jag drömmer ändå om att rappa i keps och magtröja och gigantiska kängor med svart läppstift ibland. Och det är okej.

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: