Feminism: Könet är ingen etikett

 
 

Egentligen är inte just begreppet feminism så svårt att förstå sig på. Det är ju logiskt. Alla är lika mycket värda, och därmed ska alla ha samma förutsättningar och rättigheter. Oavsett om du är man eller kvinna. Ändå är det inte så. Och ändå har det inte alltid varit så.

Jag tycker det är hur konstigt som helst faktiskt, och det är diskriminerande att människor tidigare, och vissa än idag, kan ha varit så korkade och inte insett att oavsett om man är man eller kvinna kan man prestera precis lika bra, även om man gör det på olika sätt och på olika nivåer. Jag kan inte ens förstå att det är och har varit ett problem, och varför man placerat människor i några typer av fack där vissa inte klarar av vissa saker. Där kvinnan som utför samma arbete som mannen, får mindre betalt. Där kvinnan är lika mycket människa som mannen, men inte får rösträtt förrän 10 år senare än honom. Och där kvinnan inte verkar anses kunna ta an en uppgift där det krävs styrka och mod, just för att sådant arbete är sådant som endast män ska klara av. Inte kvinnor.

Alltså, seriöst, vi lever i år 2012. Vi är MÄNNISKOR. Människor, personer, levande varelser. Och ja, vi är antingen man eller kvinna, men varför ska det över huvud taget spela någon som helst roll när vi alla är kapabla av att göra samma saker oavsett vad vi är för kön?

Könet är ingen etikett. Det vi ser på bilden är en etikett, för apelsinläsk tillverkad år 1950. Etiketter sätter man bland annat läsk. Inte på kön. Man och kvinna är inte två olika typer av etiketter vi kan utnyttja och sätta på människor för att tala om för dem och alla andra vad de får/kan/ska och inte. Så enkelt är det.

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: