Om Karin får välja: En groteskt ful vas från 1870
Denna vecka är det ”ta med en vän”-tema på Youthhood. Jag bor ju då i metropolen Trosa och hade därför lite svårt att få med mig en förälder eller vän som ville stanna kvar till kvällen. Som tur var hoppade vår fina projektledare Karin in och valde ett föremål.

Efter en liten sakletarjakt i arkivets många gångar kommer vi tillslut fram till avdelningen ”abnormt mönstrat porslin”. Karin ställer sig frågande till föremålen och väljer denna kitschiga vas. Krusidullerna, utsmyckningarna, motivtet och färgerna utgör en så ful kombination att man nästan måste älska den. Att man sedan även satte blommor av olika form och kulör i den gjorde antagligen inte helhets intrycket bättre. Det är ett smärre mysterium för mig hur man tänkte när vasen köptes till hemmet. ”Älsklig! Titta på den utsökta vasen med den rokoko-dräktklädda pojken med killingar i famnen där borta. Den skulle väll passa utmärkt i salongen?” Hm…

Hur som hels är historien bakom den förra ägaren Bo Hammarskjöld lite intressant. Han föddes 1891 i Uppsala och måste alltså ha fått vasen i arv. Hans pappa var landshövding, ett yrke som också Bo fick senare i livet. Men det roliga är att Bo’s bror hette Dag. Dag Hammarskjöld, FN’s generalsekreterare mellan 1953 och 1961. Överhuvudtaget är släkten ganska känd, pappa Hjalmar, morfar och 3 av de 5 syskonen har en egen Wikipedia sida (ja, det är så jag definierar kändisskap).

Men även då de må ha varit framgångsrika diplomater, jurister och landshövdingar, kan inte smaken i fråga om inredning varit den bästa.
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: