Tema konst: Det vackra med matte och konst




Konst är besynnerligt. Konst är vackert.


Det är min allmänna uppfattning om konst. Det är besynnerligt men oerhört vackert, vart konstverk på sitt egna sätt.


Skulpturen av Hans Hedberg på bilden är ett tydligt exempel på ett konstverk som kan beskrivas med båda de ovanstående adjektiven, främst det sistnämnda. Skulpturen föreställer en sjöborre med sina utskjutande armar i olika storlekar. Skulpturens glasyr är en spännande historia. Det är en kontaminationsglasyr – eller smittoglasyr – som bildats genom att en koppar/järnglasyr smälts samman med två andra glasyrer under stark reduktion i en ugn. Jag har aldrig hört talas om något liknande förut och fascineras av hur man gick till väga för att skapa en sådan här form av konst redan år 1970.


Min mattelärare insisterar alltid att matematik är något som är vackert. Bråk är vackert, faktoriseringar och förenklingar är vackra. Ja, allt med matte är helt enkelt vackert. För det mesta förstår jag inte riktigt vad hon menar med det, finner det hela besynnerligt, men så förklarar hon det hela och man börjar förstå alltihop, bit för bit. Då förstår jag henne och ser att matte minsann är något som är vackert.


Lite så tror jag att det är med konst. Man måste ibland bearbeta det lite för att se bortom det besynnerliga och se det vackra.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: