Här har du ditt liv! -1959
Liksom regnet alltid faller under sorgliga scener i filmer föll regnet där mannen gick på trottoaren förbi julpyntade skyltfönster och hem med brinnande adventsljustakar i fönstren.

 

Det var snart jul, eller det kanske redan var julaftonskväll, han var inte säker. Han var inte ens säker på vilken stad han befann sig i för tillfället. Han försökte minnas, tyckte sig ha sett en skylt i förbifarten med stora vita bokstäver som formade namnet Nyköping.

Han hade aldrig varit bra på det där, att hålla ordning på saker. Dagar, städer och dylikt var allt detsamma för honom. Dag ut och dag in. Bara en evig upprepning. Det enda som förändrades var vädret, och pyntningarna i skyltfönstren och hemmen.

1959.

Det var något han var säker på, året var 1959.

Det var något som gav honom åtminstone lite tröst, han visste årtalet.

För det var tre år sedan det hände, den ödsliga kvällen som förändrade allt.

Han ruskade på huvudet för att avlägsna alla tankar på den kvällen, på
henne. Nu var ingen tid att dvälja i det förflutna, försökte han att intala sig. Likt han försökte intala sig det varje dag. Man får inte glömma att leva.

 

Hycklare. Det var vad han var, försökte övertyga sig själv och andra att inte leva i det förflutna när det var precis det han gjorde. Dag ut och dag in. Han var fast i en evigt nedåtgående spiral. Det fanns ingen utväg.

 

Nej, intalade han sig själv slutligen, det finns alltid en utväg. Det gäller bara att leta efter den. Att inte ge upp.

 

Han stannade mitt i sitt steg. Till vänster om honom låg ett konditori, i skyltfönstret låg praliner och andra konfekter i alla tänkbara varianter uppradade. Hon hade älskat dem där sötsakerna. Han lyfte försiktigt handen till handtaget och öppnade den kransbeklädda dörren. Klockan på dörren pinglade när han steg in i det folktomma konditoriet.

 

Konditorn log och välkomnade honom in i värmen.

 

Han log tillbaka.


Här hittar du fler av Sörmlands museums fotografier
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: