Ett barndomsminne: Farfar.
Jag tror att alla blev lite konfunderade när jag bad efter att få se avdelningen med pipor på arkivet till temat om barndomsminnen. Vad hade denna arma flicka för barndom egentligen?

Det fanns egentligen ingen av piporna som stämde överens med de min farfar hade, men denna fick duga.
Barndomsminnet ligger i pipan och röken som spred sig över heltäckningsmattorna i farfar och farmors gamla hus på Ejdergatan under tiden då det fortfarande var deras ägo.
Farfar Jack Bäck som sitter i en lädersoffa med det lätt lockiga gråa håret bakåtstruket på huvudet och puffar på sin pipa för att sedan sätta på ett band med folkmusik. Minnet ligger i hur han placerar mig på sina dansvana fötter och släpar runt mig i en vals.
Farmor talar ibland nostalgiskt om hur den mannen kunde dansa bättre än alla andra och var ypperlig på tango. Det finns ett mycket fint kort på hur dessa två iklädda folkdräkter svänger runt i varandras händer och ser lyckliga ut, bilden påminner mig om ”Midsommardansen” av Anders Zorn.

Lukten av piprök påminner mig om farfar och när han knöt nät i källaren som den yrkesfiskare han var. Och hur han hela tiden spelade munspel eller visslade på små melodier. Jag minns när jag fick spela och han sa att jag hade talang det gör mig lite ledsen att jag aldrig lärde mig att spela på riktigt.
Doftminnet är det bästa minnet tycker jag, för det behöver inte dofta gott för att påminna om något bra.
Det som påminner dig om cancer och astmaattacker påminner mig om tango och fiskebåtar. 

Denna pipa tillhörde Axel Edhager från Oxelösund född 1909 i Stockholm. I pappret står det inte när han använde den, bara att den lämnades in i arkivet 1992. Och att Axel dog år 2000.  Han jobbade vid järnverket och var gift med Hillvid Andersson.
Till pipan finns också ett litet svart fodral i läder.
Han var troligtvis betydligt mer komplex än såhär men eftersom han inte var min farfar kan jag inte ge er den andra sidan.
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: