Feminism: Behovet att veta någons kön

 

Det gjordes ett experiment på några vuxna då de skulle passa några bäbisar och inte fick veta vilket kön de hade. Bäbisarna var klädda i gult för att inte ge de vuxna någon aning om vilket kön bäbisarna hade. Hade de vuxna trott på fullständig jämställdhet hade de inte haft behovet av att titta i bäbisarnas blöja, vilket de flesta gjorde under experimentet. När de vuxna visste bäbisarnas kön upptäckte man att de vuxna lät pojkarna krypa längre ifrån dem än vad flickorna fick. Detta är något feminister vill ändra på, få samhället mer jämställt.

Denna undervisningsdocka på bilden kan lika gärna vara en tjej med små bröst och kort hår, men de flesta ser en man. Jag tror att jämställdhet är något som inte ligger långt borta. När saker och ting har varit på ett speciellt sätt under en lång tid tar det minst hälften så lång tid att ändra på det. Förändringen sker just nu och jag vill tro att fullständig jämställdhet är något man uppnår inom de närmsta 50-80 åren.

Denna undervisningsdocka har inget kön, den kommer från vårdskolan i Eskilstuna och är i latex. Den användes från 1970 till 2010 då den kom till arkivet.

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: