November: Det där lilla vackra

 

En fiol värd 3,5 miljoner dollar – något högre värde än denna kvartsfiol i barnmodell –, en världsberömd virtuos och sex klassiska musikstycken av självaste Johann Sebastian Bach. Dessa tre faktorer tillsammans utgör musikalisk magi, det är det ingen tvekan om.

 

Låt oss nu måla upp två olika scenarion med hjälp av denna musikaliska magi;

 

1. Virtuosen spelar musikstyckena på sin dyra fiol på scenen i en utsåld teater där biljetterna kostar cirka 100 dollar styck.

 

2. Samma virtuos och samma fiol spelar samma musikstycken på en tunnelbanestation i Washington under rusningstid.

 

Det enda som skiljer sig mellan dessa två scenarion är platserna. På den ena platsen har publiken betalat hundratals kronor för sina platser och spenderar varje vaken minut med att lyssna på den vackra musiken som fyller teatern. På den andra platsen är människorna stressade och skyndar sig utan att riktigt uppskatta musiken de spelas. En handfull stannar för att lyssna en kort stund, ett fåtal slänger i all hast i några sedlar eller mynt i virtuosens öppna fodral men de flesta kommer att rusa förbi utan att skänka musiken en extra tanke.

 

Den ” världsberömd virtuosen” var violinisten Joshua Bell som på uppdrag av tidningen Washington Post bytte de utsålda teatrarna mot den fullspäckade tunnelbanestationen. Detta var en del av ett socialt experiment om människors prioriteringar, för hur mycket av allt det vackra runtomkring oss förbi ser vi egentligen i vår stressade vardag?

 

Precis som vi måste bortse från stressen för att se, eller höra, det vackra i vardagen så måste vi bortse från tristessen för att se det vackra med november. För november är mer än bara en tråkig, mörk och dyster månad.

 

November är tjocka tröjor, tända ljus, julklappsshopping, mysiga tofflor och strumpor. November är kramar, filmer, böcker, vantar och mössor. November är nedräkningen till julen, slutet på hösten och då det är så där vackert med alla färgskiftande löv. November är när det allra mysigaste som finns är att svepa in sig i en gosig filt och bara skriva tills orden tar slut.

 

 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: