Torka aldrig tårar...: Ovetenskapligt 80-tal!

 
 

Eftersom jag inte sett ett enda avsnitt av tv-serien Torka inte tårar utan handskar, kommer jag att skriva lite om okunskapen på 80-talet eftersom det var då serien utspelade sig. Jag kan med säkerhet påstå att många människor levde ovetenskapligt på 80-talet eftersom de flesta trodde på teorier som ej hade vetenskapliga bevis som stöttade de teorierna. Det man nu vet om sjukdomen HIV är att det inte är en sjukdom som endast de homosexuella får, utan att den är överförbar genom oskyddat samlag, kontakt med smittat blod, via återanvända kanyler, från en gravid KVINNA och via blodtransfusioner mm. 

Hur kommer det sig då att sjukdomen blev känd som Bögsjukdomen och inte som ett vanligt virus? Upptäckten av HIV gjordes i USA då flera homosexuella män hade fått försvagat immunförsvar och sedan drabbats av ovanliga sjukdomar. Patienterna var mottagliga för alla möjliga infektioner som till sist tog livet av dem. Förmodligen var det så att de som hade sjukdomen och var homosexuella uppmärksammades extra mycket, i de flesta fall när det inte finns en logisk förklaring letar man efter en annan, och i detta fall var det en förklaring att gud hade sänkt ned denna sjukdom för att döda alla homosexuella eftersom det, enligt troende, är en synd att älska med någon av samma kön.

Okunskap har alltid funnits. Ett annat exempel på okunskap förr i tiden är när man trodde att jorden var platt! Precis som med HIV-viruset vet vi sanningen idag, eller den vetenskapligt bevisade teorin som vi i nuläget tror på eftersom den inte ännu har motbevisats. Vi har forskarna att tacka för detta. Att vi idag vet mer och att vi idag behandlas lika. Kärlek är inget man kan kontrollera, den styrs av hormoner och andra ämnen i kroppen. Vem man förälskar sig i väljer man inte själv, i alla fall inte medvetet. Så jag säger tack till alla vetenskapsmän/kvinnor som ser framåt och inte stannar vid första och bästa förklaring!

Lite kort om föremålet idag: En superskön rullkarta från 1901 som har gjorts av "Södermanlands Läns Tidning". Världskartan är tryckt på papper och har järnskoning i övre och nederkant. På kartan finns det ångbåtslinjer och telegraflinjer markerat, kartan är i skala 1 : 35 000 000. Mycket stilig karta!

 

 
Veckans tema är kopplat till Jonas Gardells bok och tv-serie "Torka aldrig tårar utan handskar" som just nu är aktuell på svt. Boken och serien handlar om aidsepidemin och Sveriges inställning till homosexuella under 80-talet. Hur lite vi visste och hur snabbt vi glömde.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: