Torka aldrig tårar...: Scen ur del 1

 

I del ett av denna serie så är det en viss scen som jag tycker beskriver människornas sätt att se på homosexuella, mest då, men samtidigt lite nu.

 

När Rasmus är liten är han och hans föräldrar ute i skogen och plockar blåbär. De stöter på en vit älg i gläntan som de står och kollar på. Rasmus pappa säger att den egentligen ser likadan ut som de andra älgarna, bara att den har ett annat genetiskt arv. Den är annorlunda. Han säger också att i den del av Värmland de är i finns de en hel stam av dessa annorlunda älgar, och att många som inte tycker att de passar in skulle vilja skjuta dem. Att den inte ska få finnas mer.

 

I denna scen kan man egentligen bara byta ut ordet "älg" mot "homosexuell" för att beskriva synen på homosexuella för 30 år sedan. Då tyckte man de var annorlunda, och att många människor inte tycker de ska få finnas. Detta är ett ämne jag inte ens tycker om att tänka på, ännu mindre diskutera, för att jag blir så sjukt arg på människor som inte kan respektera andra. Oavsett vem man älskar. Att människor ska behöva bli mobbade och få skällsord skrikande efter sig just för att man älskar en människa av samma kön. Det är inte fel. Jag kan inte förstå hur människor inte förstår det. Hur människor inte kan se hur naturligt och mänskligt det är.

 

Denna stämpel tycker jag symboliserar detta ämne bra. De människor som inte kan acceptera homosexuella stämplar dem med en stämpel om att de inte duger, de är inte värda att leva och deras syn på kärlek är fel.  Denna stämpel från 1960-talte är gjord av stål och trä och är tillhör samlingen Försäkringskassan. 

 

 
Veckans tema är kopplat till Jonas Gardells bok och tv-serie "Torka aldrig tårar utan handskar" som just nu är aktuell på svt. Boken och serien handlar om aidsepidemin och Sveriges inställning till homosexuella under 80-talet. Hur lite vi visste och hur snabbt vi glömde.
 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: