Det roligaste jag gjort i sommar : Det där stora äpplet som aldrig sover




”Vad sjutton, hon var ju en gåva från oss!”

Översätt den där meningen till franska så har ni på ett ungefär vad vår guide överhörde en av två upprörda fransoser utbrista på Liberty Island. Ljudguiderna på ön fanns nämligen på engelska, japanska, spanska och ett flertal språk till – men inte på franska!

Den här damen är en souvenir inköpt av Bertil Nyman på FN-skrapan 1949, detta efter att han emigrerade till New York. För de emigranter som tog sig med fartyg över Atlanten till New York så var Frihetsgudinnan det första de såg av staden, det första tecknet på att den långa resan närmade sitt slut och att friheten var dem nära. I somras fick jag äntligen äran av att träffa henne i egen hög person.

Resan till New York var inte bara det roligaste jag gjorde i somras utan det roligaste – mest magiska, underbara, fantastiska, intrycksfulla … förstår ni eller behöver jag fortsätta med adjektiven? – jag gjort i hela mitt sjuttonåriga liv. Vi promenerade över Brooklyn Bridge, gick vilse i Central Park, nördade oss inne på American Museum of Natural History och beundrade staden ifrån toppen av Empire State Building.

Den underbaraste platsen i New York måste jag dock utnämna Times Sqaure till, här var vi varje dag och trängde oss fram i folkmassorna och bara tog del av upplevelsen från det välkända kvarteret. Skyltarna. Folket. Staden. Livsenergin.


***


Nu vet ni lite om hur jag upplevde det där stora äpplet som aldrig sover. För att veta mer om Bertil Nymans upplevelse och mer om hans liv så har han skrivit en bok ”Bertil Nyman - pojken som lockades av världen utanför” som säljs av museet.

 

 http://www.sormlandsmuseum.se/Sormlandsmuseum/Aktiviteter/Museibutik/Bocker/Bertil-Nyman/





Denna vecka har bloggarna i Youthhood valt ett föremål från vår hemsida "sök i samlingarna". Du kan söka bland
60 000 föremål och 40 000 fotografier.
Testa om du vill;

http://sormlandsmuseum.se/Sormlandsmuseum/Samlingar/Sokisamlingarna/



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: