Elins dagbok: En liten likhet, och stora skillnader

 

Elin Serenius föddes 1857 i Göteborg, och från och med den 25 maj 1874, när hon var 17 år, började hon skriva dagböcker. I hennes dagböcker beskriver hon hennes resor, baler och middagar och varit på och även om vardagliga händelser så som hennes relationer till hennes kärlek samt de människorna i hennes närhet. Hon berättar om hennes händelserika besök av delar i landet och beskriver personliga händelser, som när hon och hennes mamma lämnade hennes lillasyster på flickskola. Man får en inblick i hur Elin var och hur hon levde av hennes dagböcker, vilket jag tycker är hur intressant som helst med tanke på att man idag kan veta hur någon annan levde denna dag, fast för hundra år sedan.

Det finns en likhet mellan mig och Elin. Jag skriver också dagbok, digitalt. Jag har, utöver min vanliga blogg, en "dagboksblogg", där jag formar tankar och känslor till ord när jag känner att jag behöver det. Dock känns Elins dagböcker mer intressanta, hon dokumenterade allt som hände, när, hur och var. Jag skriver mest ner det jag tänker och känner för att jag är ledsen eller arg, och för att jag behöver få ut det utan att slänga det på någon i min närhet. Nog för att vi båda skriver för vår egen skull, så kan människor idag få ut något av hennes dagböcker, de kan lära känna Elin på ett helt annat sätt än vad någon skulle kunna lära känna mig genom mina inlägg.

 


Elin Sirenius fyra dagböcker finns i Sörmlands museums arkiv. Denna vecka har alla bloggare valt att skriva om samma föremål - Elins dagbok.
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: