Sol: PÅFÅGLAR OCH SOLFJÄDRAR

 

Ordet ”sol” ger 84 resultat när man söker bland museets samlingar på webben (vilket ni kan göra här). Av dessa 84 är det 81 stycken solfjädrar av vilka detta är min personliga favorit. Den här solfjädern med ställ av elfenben och med påklistrat dun upptill tillhörde Anna Lovisa Sparre och tillverkades någon gång mellan 1790 och 1830. Denna solfjäder har alltså använts länge för att fläkta bort solens varma strålar.

 

Nej, inte kan en sådan här liten människopryl få solens strålar att fläktas bort totalt men bra skönt är det i alla fall att ha en solfjäder till hands när solen steker en varm augustidag. Nuförtiden är det dock inte speciellt vanligt att man bär runt på en solfjäder i handväskan, det är ett användbart föremål som har sjunkit i populäritet och sett sina storhetsdagar passera för länge sedan.

 

På Anna Lovisa Sparres solfjäder sitter en påfågel i ett lågt träd, ett motiv som direkt får mig att tänka på likheten mellan påfågelns uppresta fjädrar och solfjäderns form. De båda är även mycket vackra för våra ögon att titta på.

 

 

 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: