Valborg: Cecilia af Klerckers valborg 1877

 

"Hörsägen och bakdanteri" 1877-04-01:

 

Unga fröken Lewenhaupt njöt i fulla drag av valborgsfirandet!

 

Det var en  solig och ljum vårkväll som mötte Fröken Cecilia Lewenhaupt (8) då hon med med morföräldrarna Grevinnan Wilhelmina Bonde (60) och Överste kammarherre Carl Jedvard Bonde (64) infirade vårens ankomst med pompa och ståt. Platsen för det livliga spektaklet var Ericsbergs slott beläget i Stora Malms socken, en plats som sett mången lättfotad dans, må ni tro! Brasan sprakade, unga fröken log stort och en kör sjöng i den skymmande vårkvällen. En lyckad kväll får vi anta!

 

- Greta Ankarkrok

 

Tavlorna av Cecilia och hennes morföräldrar målades samma år som den fabricerade tidningsartikeln publicerades och målades av Generalskan Anna Beata af Kleen. Jag måste säga att skvallertidnigsjournalistik måste har varit knepig runt 1877. Det tog mig väldigt lång tid att klura ut vad de hette och vilken relation de hade till varandra då Cecilia hade 6 förnamn och två alternativa efternamn och hennes morföräldrar hade ett antal olika namn de med!

 

Tavlorna ägdes av Cecilia Lewenhaupt, senare af Klercker och skänktes till museet av Göran af Klercker efter hennes bortgång 1951.

 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: