Kroppsliga ideal: Under parasoll eller insmörjd med kokosolja?Nuförtiden är det inte många som använder handskar, men i slutet av 1700-talet var det en populär accessoar. Dessa halvhandskar är åtminstone tillverkade under den tiden.
Då var solbränna något som förknippades med kroppsarbete som i sin tur förknippades med fattigdom och underklass. För att överklassen (och folk som försökte efterlikna överklassen) inte skulle förknippas med detta skyddade de sig mot solen och dess brännande strålar med heltäckande kläder och handskar.
Idag är det tvärt om.
En jämn och fin bränna under vintertid visar idag att en har råd att åka utomlands (eller med solarium)

Mer om detta finns just nu i en utställning på Trosa bibliotek som fått namnet ”Mode och moral på badstranden under 150 år” på Sörmlandsmuseums hemsida beskrivs utställningen med dessa ord.
”Utställningen handlar om hur vi har gått från heltäckande badkläder till inga kläder alls. Om hur film­stjär­norna visade vägen och hälsoupp­lysningen hjälpte till. 
Den handlar också om att sola eller inte sola, om när solbrännan bytte status från att vara något man skämdes för till att vara något ­eftersträvansvärt.” 
Om ni har vägarna förbi Trosa kommer utställningen finnas kvar till 7 september, biblioteket har öppet från tisdag till lördag.


 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: